SLUIT MENU

Brabantse scholen stoppen met uitzendkrachten. “Bonafide uitzenders zijn de oplossing, niet het probleem”

In Brabant hebben alle middelbare scholen besloten om te stoppen met het inzetten van tijdelijke uitzendkrachten. Volgens de schoolbesturen zijn uitzendbureaus actief bezig met het aantrekken van docenten om ze vervolgens aan te bieden als uitzendkrachten, waardoor de kosten oplopen. De ABU en NBBU reageren.

De Brabantse schoolbesturen vinden het onacceptabel dat uitzendbureaus docenten wegtrekken van de arbeidsmarkt en ze vervolgens tegen een hogere prijs aan scholen verhuren. In een gezamenlijke brief, ondertekend door alle middelbare scholen in Brabant, laten ze de uitzendbureaus weten per direct te stoppen met het inhuren van uitzendkrachten.

Lost probleem niet op
Het weigeren om met flexibel personeel te werken lost het onderliggende probleem niet op, laat NBBU weten aan FlexNieuws. Marco Bastian, directeur van de NBBU: “De bestuurders die nu het hardst schreeuwen dat ze het niet vinden kunnen dat uitzendbureaus docenten wegkapen bij scholen en vervolgens als invalskracht aanbieden kunnen zichzelf aankijken als veroorzaker van het probleem.”

Hiermee doelt hij op een uitspraak van Martin van den Berg (Christiaan Huygens College in Eindhoven) aan Omroep Brabant. Volgens Van den Berg wordt er via reclamecampagnes en zelfs op scholen actief gevraagd aan docenten of ze willen overstappen naar uitzendbureaus. Dat kost zestig procent meer geld: “Er lekt gewoon geld weg dat is bedoeld voor onderwijs. Niet om uitzendbureaus te spekken.”

Bonafide uitzenders onderdeel van oplossing
NBBU: “Werkgevers moeten zich afvragen hoe goed ze voor hun personeel zorgen, inclusief arbeidsvoorwaarden, salaris, werkrooster en administratieve lasten. Scholen waren onbereid om te bieden waar docenten behoefte aan hadden: flexibiliteit. Daar ligt het probleem. Uitzendbureaus hebben daar hun expertise van gemaakt.”

Ook de ABU reageert en betreurt dat alle uitzendbureaus door de betrokken scholen over één kam worden geschoren. Jurriën Koops (directeur ABU): “Bonafide uitzenders zijn juist een onderdeel van de oplossing voor arbeidsmarktvraagstukken in het onderwijs. Niet het probleem”. Uitzenders dragen bij aan het voorzetten van lessen, de instroom van nieuwe docenten en bieden advies en ondersteuning op het gebied van HR-beleid en vervangingspools.

Docenten terug op arbeidsmarkt
Met het besluit om geen uitzendkrachten meer in te huren, hopen de scholen dat onderwijsmedewerkers weer beschikbaar zullen komen op de arbeidsmarkt, zodat ze hen een vaste baan kunnen aanbieden. De scholen willen het tekort oplossen door gepensioneerde leerkrachten in te zetten, studenten die bijna klaar zijn met hun opleiding onder bepaalde voorwaarden voor de klas te laten staan, en medewerkers te vragen tijdelijk meer te werken.

Maar scholen hebben al jarenlang te maken met een personeelstekort en vinden het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. NBBU: “Hoe je het wendt of keert, uitzendkrachten staan voor de klas en dichten daarmee de gaten in het lesrooster”.

De ABU benadrukt dat het in de huidige krappe arbeidsmarkt uitdagend is om geschikt personeel te vinden. Volgens de brancheorganisatie gooien scholen het kind met het badwater weg door te stoppen met inhuur van uitzendkrachten.

Lees ook:

Minister wil maximaal vijf procent uitzendkrachten, gedetacheerden in onderwijs

ABU stelt gedragscode op voor flexibele arbeid in het onderwijs

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.