"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ROA: ‘Flexwerkers krijgen onvoldoende scholing’

Nederlandse werkgevers zijn veel minder bereid om te investeren in de scholing van werknemers met een tijdelijke aanstelling dan in medewerkers met een vast contract.

Zij maken daardoor minder kans op scholing, zo blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Dit terwijl tijdelijke werknemers juist gemotiveerd zijn om scholing te volgen, waarbij ze zich niet laten afschrikken door eigen investering in tijd of geld.

Kosten
Volgens Andries de Grip, directeur van ROA, ligt de bal bij de werkgever: “Tijdelijke werknemers die scholing volgen draaien vaker zelf op voor de kosten van deze scholing en ze volgen die vaker in eigen tijd. Bovendien nemen ze hiervoor vaker zelf het initiatief dan hun collega’s in vaste dienst.”

Angst voor vertrek
Werkgevers investeren bovendien liever in scholing die alleen binnen de eigen organisatie nuttig is, uit angst dat de werknemers aantrekkelijker worden voor andere werkgevers en vertrekken.

Terugbetaling
Een mogelijke oplossing lijkt een terugbetalingsregeling, om de scholingskosten terug te betalen bij vroegtijdig vertrek. Maar zelfs dan hebben flexwerkers een achterstand.

Ongelijkheid
De resultaten uit het onderzoek zijn slecht nieuws voor de groeiende groep flexwerkers. Als werkgevers minder in flexwerkers investeren, dan kan dit tot grote scholingsachterstanden leiden waardoor het voor hen steeds moeilijker wordt om een vaste plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen. Daardoor worden de bestaande ongelijkheden tussen vaste en tijdelijke werknemers alleen maar groter.

Maar ook werkgevers lopen een risico. Als er onvoldoende geïnvesteerd wordt in de competenties van de medewerkers in de flexibele schil, dan zal dit arbeidsaanbod voor hen ook verloren gaan.

Bron: ROA, 24 juli 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.