"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

45% toprestaurants betaalt geen overuren

Vier op de tien toprestaurants vindt dat onbetaald overwerk bij de horeca hoort, en 45% betaaalt geen overuren. Daarnaast valt 37% om als zij alle overuren zouden uitbetalen. Dat blijkt uit een enquete van Misset Horeca. Restaurants nemen daarmee flinke juridische risico’s.

De restaurants vinden dat het draaien van overuren moet worden gezien als een ‘investering in jezelf’. Een horeca-ondernemer stelt: “Als de tophoreca alle overuren gaat uitbetalen, bestaat er geen tophoreca meer. Overwerken hoort bij een verantwoordelijke baan met een goed salaris. Dat geldt voor alle leidinggevenden, ook voor mensen die niet in de horeca werken.”

10 tot 50 uur overwerk per week
Aan de enquête deden veertig restaurants uit het topsegment mee, op basis van anonimiteit. Daarvan vindt liefst 83% dat een chef-kok zonder morren moeten overwerken. In bijna 60% van de bedrijven wordt daadwerkelijk overgewerkt. Het aantal uren per week varieert van minder dan 10 (25%) tot 50 uur per week. Van de 45% die de overuren niet uitbetaalt, compenseert een deel de gemaakte overuren in vrije tijd.

Fors bedrijfsrisico
Het niet uitbetalen van overuren is vanuit bedrijfseconomisch perspectief begrijpelijk, maar restaurants nemen er een fors risico mee. Dat blijkt uit wat sterrestaurant Merlet overkwam. Het pleitte in zijn zaak tegen voormalig chef-kok Frank van Enter dat lange werktijden inherent zijn aan het beroep van souschef of chef-kok.

Uitzondering CAO
Volgens de cao kan alleen een uitzondering worden gemaakt voor mensen die meer dan 4.523 euro bruto per maand verdienen. Van Enter’s salaris bedroeg 3.571 euro, bijna 1.000 euro minder. Van de rechter kreeg Merlet dan ook geen gelijk, het bedrijf moet hem dik 60.000 euro aan overuren uitbetalen.

Achteraf compensatie eisen
Werknemers kunnen nog tot vijf jaar na het einde van hun dienstverband compensatie van hun overuren eisen, inclusief gederfde rente. Ook als de werknemer in die jaren nooit heeft laten merken daar aanspraak op te willen maken. Parttimers die structureel overwerken, kunnen aanspraak maken op een groter contract. Overwerk kan ook in strijd zijn met de Arbeidstijdenwet. Zo mag een werknemer in een periode van 16 weken gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken.

Bron: Misset Horeca, 27 mei 2016

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.