"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Arbeidstekort horeca kan worden verzacht met bezorgers

Door de verwachte afname van bezorgdiensten komen bezorgers vrij. Dit kan een oplossing zijn voor het personeelstekort in de horeca.

Dit schrijft Intelligence Group vandaag in een persbericht.

30% meer vacatures in horeca
Net als in andere branches kampt de horeca met een groot personeelstekort dat alleen maar groter wordt nu de GGD weer een beroep op hetzelfde arbeidspotentieel maakt. Het aantal vacatures in de horeca ligt in de laatste maanden minimaal 30% hoger dan in dezelfde maanden in 2021. Om dit probleem het hoofd te bieden past de horeca haar arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden aan.

Deliveroo vertrekt uit Nederland
Daarnaast is er mogelijk een nieuw interessant arbeidsmarktpotentieel dat vrijkomt: jonge werknemers die zelf in het buitenland zijn geboren, of waarvan (één van) de ouders in het buitenland zijn geboren. Op dit moment is een groot deel van deze groep al in de horeca oververtegenwoordigd, namelijk in de (maaltijd)bezorging. Naar verwachting komen er op korte termijn 4.500 bezorgers van Deliveroo vrij nadat de partij heeft aangekondigd dit jaar nog te vertrekken uit Nederland.

70% minder vraag naar bezorgers
Daarbij neemt de vraag naar bezorging af vanwege de hoge inflatie en dus de lagere bestedingen door consumenten. Zo waren er vanaf mei tot en met augustus 2022 70% minder nieuwe vacatures ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. Hiermee ontstaat er een mooie kans voor andere rollen in de horeca, waardoor deze groep dus een belangrijke rol kan spelen in het verzachten van het personeelstekort in de horeca.

Intelligence Group: aantal nieuwe vacatures voor bezorgers per maand

Hoge inflatie
De hoge inflatie, en de daarmee negatieve gevolgen op financieel vlak voor vele huishoudens, zal zorgen voor andere keuzes in dagelijkse bestedingen. Consumenten zullen door de hoge inflatie minder maaltijden bestellen, waardoor er vaker personeel dat nu in de bezorging werkt vrij zal komen voor andere functies. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook effect hebben op grote partijen zoals Thuisbezorgd.

Flitsbezorging stagneert
Daarnaast stagneert ook de groei van flitsbezorgers sinds de volledige heropening van de horeca. Vanaf maart 2022 staan er ten opzichte van de periode daarvoor al beduidend minder vacatures open in de bezorging bij partijen zoals; Thuisbezorgd, Just Eat, Getir, Gorillas en Flink. Vanaf mei tot en met augustus 2022 stonden er in totaal 246 nieuwe vacatures open. Ten opzichte van diezelfde periode in 2021 is dit aantal in 2022 met bijna 70% afgenomen.

Geert-jan Waasdorp, CEO Intelligence Group: “De horeca heeft een unieke kans om extra arbeidspotentieel aan te trekken die al affiniteit heeft met haar dienstverleners, namelijk bezorgers van maaltijden. Voor terrassen, bediening maar ook in de keuken als afwasser heeft deze doelgroep al ervaring met de gewenste flexibiliteit, werktijden en klantgerichtheid. Ook andere sectoren zoals retail, supermarkten en logistieke dienstverleners kunnen hun voordeel doen om bezorgers te verleiden om over te stappen. Op deze manier komen tienduizenden werknemers extra vrij, wordt de pijn van de werving van de GGD verzacht en kan ook een extra brug geslagen worden in het diversiteitsstreven van deze sectoren”.

Bron: Intelligence Group, 16 september 2022

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.