ZZP Barometer: 28% zzp’ers heeft geen voorziening bij overlijden

0
75

Ruim een kwart van de zzp’ers heeft niets geregeld bij overlijden. Zij die dat wel hebben gedaan hebben meestal een overlijdensrisicoverzekering (ORV). 

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Centraal Beheer. 

Ruim de helft (52%) van de zzp’ers beschikt over een overlijdensrisicoverzekering. Een vijfde heeft geen ORV, maar heeft wel op een andere manier iets geregeld bij zijn of haar overlijden. Wanneer zzp’ers niet over een ORV beschikken, zijn zij in de meeste gevallen (92%) ook niet van plan om die in de toekomst af te sluiten.

Jongere zzp’er beschikt vaker over ORV
Mannelijke zzp’ers beschikken naar verhouding vaker over een ORV (61%) dan vrouwelijke zzp’ers (37%). Ook hebben zzp’ers die langer actief zijn als ondernemer vaker een ORV afgesloten. Zzp’ers beschikken minder vaak over de verzekering naarmate zij ouder worden. 62% van de zzp’ers jonger dan 35 heeft zich verzekerd tegen het risico op overlijden. Van de zzp’ers ouder dan 65 beschikt maar 31% over de verzekering.

ORV niet nodig
De meeste zzp’ers zonder ORV geven aan dat zij het financieel risico bij overlijden al op een andere manier hebben gedekt, bijvoorbeeld met een buffer. Ook geeft 19% aan het niet nodig te vinden de verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld omdat zij geen nabestaanden hebben of omdat het voor de nabestaanden niet nodig is. 18% van de zzp’ers zonder ORV vindt de verzekering te duur. 

De resultaten zijn gebaseerd op een online enquête onder 744 zzp’ers in Nederland.

Bron: ZZP Barometer, 24 oktober 2017