Taxibedrijven speciaal vervoer geraakt door corona-maatregelen

0
341

Veel gemeenten hebben het leerlingen- en andere speciaal vervoer uitbesteed aan taxibedrijven. Dat vervoer valt nu her en der stil vanwege strikte Corona-virusmaatregelen. De salarissen moeten wel worden betaald en werktijdverkorting geeft niet voldoende soelaas.

Drie vakbonden – KNV, FNV en CNV Vakmensen – vragen begrip en compensatie in de vorm van betaling voor niet-uitgevoerd werk in een brief aan Gemeenten (VNG).

Steeds meer bedrijven vragen werktijdverkorting aan, maar werktijdverkorting (WTV) biedt onvoldoende soelaas in deze sector. Het eigen risico voor werkgevers, genoemd in de bepalingen die bij zo’n verzoek horen, kan funest zijn voor bedrijven in deze branche. Bovendien is WTV voor menig bedrijf niet een oplossing. De normen zijn opgesteld door landelijk opererende vervoerders, die de contracten hebben aangenomen. Die normen worden niet gehaald door de daadwerkelijk uitvoerders – lokale en regionale bedrijfjes – zij gaan er ruim overheen. Dat levert een vertekend beeld op.

Formeel zou een gemeente kunnen bezuinigen: geen ritten, geen uitgaven, wat gunstig is voor de jaarbegroting. “Maar aan een failliete taxionderneming heeft zo’n gemeente natuurlijk ook niks. In het opvolgende jaar zal dat bijzondere vervoer toch moeten worden uitgevoerd,” aldus de bonden.

Bron: CNV Vakmensen, 11 maart 2020