Nieuwe tool maakt loopbaanadvies voor iedereen toegankelijk

0
129

Als antwoord op de steeds sneller veranderende arbeidsmarkt is er op nationaleberoepengids.nl een nieuwe tool gelanceerd voor iedereen die omscholing overweegt of een passende baan wil vinden.
nationaleberoepengids.nl
Veel mensen hebben in het afgelopen jaar vaak noodgedwongen een carrièreswitch gemaakt. Voor deze mensen was hun huidige baan niet het uitgangspunt van deze verandering. Vooral hun persoonlijke eigenschappen en competenties bepaalden de richting van de overstap. Volgens de initiatiefnemers was dit het begin van een fundamentele shift hoe mensen naar een nieuwe baan moeten zoeken. Die behoefte wordt ingevuld met de nieuwe loopbaanadvies tool die de naam Baansuggestie draagt.

Waar het bij het vinden van een nieuwe baan in essentie om gaat zijn de competenties waarover je beschikt, wat voor persoonstype je bent en waar je interesses liggen. De bereidheid tot omscholen speelt steeds vaker mee en ook de baankansen voor een beroep zijn bepalend voor iemands baan-, beroeps- of omschoolkeuze. Met al deze factoren is rekening gehouden bij de vacatures die deze tool toont op basis van het opgegeven baanprofiel.

“It’s not where you come from, it’s where you’re going that counts” – Ella Fitzgerald

Volgens oprichter Robert van El zal het perspectief op werk zoeken snel moeten veranderen als gevolg van de steeds groter wordende mismatch op de arbeidsmarkt. “Wij zijn in oktober 2020 met de ontwikkeling begonnen. Het idee ontstond om vacatures per competentie te tonen, hetgeen een antwoord op de mismatch leek. Vanuit onze jarenlange ervaring met personeelswerving vonden wij deze benadering echter te dun om advies te geven over wat voor banen er bij iemand passen. Als HR Manager of Recruiter kijk je namelijk naar nog veel meer zaken dan alleen het diploma en de competenties. ‘Wie ben je?’ en ‘Wat wil je?’ zijn net zulke belangrijke vragen als ‘Wat kan je?’. Vanuit dat idee begonnen wij de ontwikkeling.”

Lees ook dit interview met Robert van El.

De ontwikkeling van Baansuggestie is gedaan binnen een afgeschermde omgeving van Nationale Beroepengids en deze is getest op ruim 10.000 deelnemers. Op basis van de gebruikersfeedback is de tool doorontwikkeld tot de vandaag gelanceerde versie. Volgens productmanager Peter Koelewijn geeft de tool een antwoord op de vragen waar de hedendaagse (latent) werkzoekende mee zit. “We zien dat vooral de invloed van baankansen veel bekeken wordt en er is ook veel interesse in de omschoolvacatures. Na deze toevoeging hebben we een tool met volwaardig loopbaanadvies ontwikkeld. Baansuggestie geeft mensen die niet goed weten wat ze kunnen of willen
een nieuw perspectief.”

Helaas is een loopbaanadviestraject niet voor iedereen weggelegd want uitgebreid advies kost tijd én geld. In 2020 en 2021 zijn er naar schatting een kleine 100.000 loopbaantrajecten gestart. Ruim 70.000 daarvan zijn (mede) gefinancierd met de NL-leert-door subsidie. Dat lijkt veel maar dit betreft slechts één procent van de beroepsbevolking.

De loopbaanadvies vraag speelt natuurlijk bij een veel grotere groep die niet de middelen heeft voor een compleet traject. Die groep wil de Nationale Beroepengids met deze gratis adviestool inspireren en activeren. De tool is te vinden op nationaleberoepengids.nl/baansuggestie en via baansuggestie.nl.

Bron: NationaleBeroepengids.nl, 17 juni 2021

Lees ook
Interview: Baansuggestie tool biedt laagdrempelig loopbaanadvies
Interview: TNO brengt skills in kaart voor betere matching
Interview UWV regio Groningen: De vernieuwing op de arbeidsmarkt begint bij jezelf