Nederlandse zp’er staat stevig in eigen schoenen

0
87

De Nederlandse zelfstandige professional (zp’er) staat stevig in zijn schoenen en is zich bewust van zijn kwaliteiten.

Een meerderheid (84%) van de zelfstandigen bestempelt zichzelf als vakman en meer dan de helft (52%) vindt dat een zp’er zo goed is als zijn meest recent afgeronde opdracht. Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex onder ruim 1500 zp’ers.

Ondersteuning van buitenaf
Traditionele bemiddelingsbureaus zijn minder in trek bij Nederlandse zelfstandigen: ruim 89 procent wil zonder tussenpartij aan een opdracht komen. Deze uitkomst borduurt voort op de ontwikkeling die zich al enkele jaren voordoet. Daarnaast is 58 procent van de zp’ers van mening dat hij zelf voldoende inzicht heeft in de fiscale en financiële gevolgen van het zp-schap.

Aantrekkende tarieven
Uit het onderzoek blijkt ook dat zp’ers de overtuiging hebben dat de tarieven in de nabije toekomst verder gaan aantrekken. Een meerderheid (62%) gelooft dat zij aankomende periode hun uurtarief weer kunnen verhogen, ten opzichte van de 49 procent die dit vorig jaar voorspelde.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Het gaat steeds beter met de Nederlandse zp’er en ik ben ervan overtuigd dat zij de komende periode meer en meer macht zullen krijgen. Wij zien dat de professional anno nu steeds zelfstandiger wordt en wij ondersteunen hen met deze zaken. Bemiddelingsbureaus moeten nóg duidelijker hun toegevoegde waarde laten zien om zp’ers aan te trekken.”

Whitepaper
Naar aanleiding van het onderzoek publiceerde FastFlex in samenwerking met ABN AMRO het whitepaper: ‘The war for talent is over – and talent won’.

Bron: FastFlex, 26 augustus 2015