Hypotheek voor bijna alle uitzendkrachten

0
580

Vanaf nu kunnen bijna alle uitzendkrachten een hypotheek aanvragen. Door een externe taxateur te gebruiken kunnen meer uitzendkrachten een zogenoemde perspectiefverklaring aanvragen.

Uitzendkrachten konden al twee jaar met een Perspectiefverklaring een hypotheek voor een eigen woning aanvragen bij een groot aantal geldverstrekkers. Daarvoor moet de uitzendkracht werkzaam zijn bij een gecertificeerd uitzendbureau, en de hypotheekaanvraag wordt beoordeeld door een door het uitzendbureau intern aangestelde Perspectief Taxateur.

Externe taxateur
Vanaf vandaag is het ook mogelijk om via een gecertificeerde externe partij de Perspectiefverklaring aan te vragen. Uitzendbureaus hoeven dan geen eigen taxateur meer aan te stellen, maar kunnen per aanvraag een Externe Perspectief Taxateur inschakelen. Deze taxateur beoordeelt de aanvraag op dezelfde wijze als de taxateur van het uitzendbureau.

NBBU
De NBBU is een van de initiatiefnemers. “We zijn heel blij dat dit initiatief praktijk is geworden”, zegt NBBU-directeur Marco Bastian. “Prachtig dat een eigen huis nu binnen bereik komt van nog meer uitzendkrachten. In dit geval uitzendkrachten die werken via een uitzendbureau uit het mkb, zoals een van onze meer dan 1250 leden. Onze branche draagt op die manier bij aan meer zekerheid voor een hele grote groep werkenden.”

Eerste verklaring
Vandaag heeft Michel van Veen, werkzaam via uitzendbureau DusDoen, aangesloten bij de NBBU, als eerste een Perspectiefverklaring ontvangen die is opgesteld door All About Flex, Extern Perspectief Taxateur. Carla Muters, lid Raad van Bestuur NHG, overhandigde op feestelijke wijze de verklaring. Hiermee kan de uitzendkracht een eigen woning kopen als flexwerker.

Een jaar werkervaring
Belangrijke voorwaarde bij de aanvraag van de Perspectiefverklaring via een externe partij is dat de uitzendkracht tenminste 52 weken beoordeelbare werkervaring heeft. Hij of zij wordt beoordeeld op toekomstige inzetbaarheid op basis van de gegevens uit zijn of haar dossier, een gesprek met de consulent en de score van een arbeidsmarktscan. Dit leidt tot een evenwichtige beoordeling of er de komende jaren sprake is van een bestendig inkomen.

Werkgeversverklaring
Samen met een werkgeversverklaring kan de uitzendkracht vervolgens aankloppen bij een van de vele aangesloten geldverstrekkers. Het gaat om ABN AMRO, Aegon, Allianz, Argenta, BLG Wonen, Delta Lloyd, Florius, Hypotrust Hypotheken, ING, Nationale Nederlanden, NIBC Direct, Obvion, Rabobank, Reaal, Regiobank, Robuust, SNS, Triodos Bank en Vista Hypotheken.

Bron: NBBU, 16 juli 2019