Groeispurt HR-technologie

0
72

Bedrijfsinvesteringen in human resources (HR)-technologie en -software maken in 2015 wereldwijd een exponentiële groei door.

Er liggen duidelijke kansen voor HR om meer te automatiseren en zo de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen.

Dit zijn conclusies de jaarlijkse HR Service Delivery and Technology Survey van Towers Watson onder zo’n 800 HR- en IT-managers wereldwijd. Ondanks dat bedrijven HR-technologie als effectief bestempelen, gebruikt een derde van de respondenten in de EMEA-regio nog steeds handmatige of papieren methoden om bonussen en andere variabele HR-uitgaven te beheren en gegevens van nieuwe werknemers te verwerken.

Negen van de tien respondenten is dan ook van plan dit jaar evenveel of meer uit te geven aan HR-technologie dan vorig jaar. Bovendien verwacht een derde hun HR-managementsysteem zelfs geheel te vervangen. De enquête laat ook zien dat de belangstelling van werkgevers voor het gebruik van mobiele HR-technologie groeit; bijna twee derde van de bedrijven gebruikt nu al dergelijke applicaties of is van plan deze in de komende twaalf tot achttien maanden te introduceren. Bovendien heeft 90 procent van de bedrijven in de EMEA-regio een HR-portal (een zelfbedieningswebsite die informatie, systemen en processen op een veilige online locatie bij elkaar brengt) of is deze aan het ontwikkelen.

Andere belangrijke bevindingen uit de enquête zijn:
• Veranderende HR-structuren – Een groeiend aantal (42%) bedrijven verandert de komende twee jaar de HR-structuren om de efficiëntie en kwaliteit te verhogen.
• Shared Services – Shared services is het meest gekozen HR-dienstenmodel; negen van de tien vragen over HR worden op deze manier opgelost of via selfservice.
• Medewerkerstevredenheidsonderzoek – De meerderheid van de bedrijven in de EMEA-regio (41%) houdt minimaal een keer per jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek.
• Payroll – De meeste bedrijven verwerken zelf de uitbetaling van de salarissen met behulp van een geautomatiseerde oplossing, zowel in het land waar ze zijn gevestigd (55%) als op andere locaties (38%).

“Het upgraden en consolideren van technologie wordt een belangrijke prioriteit voor HR,” zegt Tim Richard, EMEA manager van Towers Watsons HR Service Delivery. “Terwijl bedrijven in het verleden vooral hebben geïnvesteerd in afzonderlijke technologieën voor talent-, salaris- en performance management, is er sprake van een aantoonbare verschuiving naar investeringen in een overkoepelend IT-systeem met functionaliteiten voor al deze gebieden. Veel organisaties zijn nu op zoek naar cloud-gebaseerde oplossingen om de traditionele HR-platforms te vervangen.”

Over de enquête
Deze achttiende editie van de jaarlijkse HR Service Delivery and Technology Survey is in januari en februari 2015 uitgevoerd. De respondenten zijn voornamelijk HR en HR-IT topmanagers van 798 organisaties uit 37 landen inclusief Nederland. De helft van de respondenten betreft multinationals.

Bron: Towers Watson, 6 juli 2015