“Flexibele arbeid moet en kan eerlijker”

0
141

Denktank EerlijkeFlex en multi-expertisedenkgroep Permanent Beta werken ideeën uit voor een duurzame een eerlijke ontwikkeling van de flexmarkt in Nederland.

5 van de 28 ideeën:
“Sluit sociale contracten met alle medewerkers (vast en flex) met intenties, doelen en ambities. Faciliteer vormen van anoniem solliciteren, kwaliteit staat voorop. Stimuleer hybride arbeidsrelaties (meerdere klussen tegelijkertijd). Geef flexwerkers de sociale benefits van vaste medewerkers. Spreek vooraf in elke contractvorm een duidelijke exit clausule af.”

De denktank EerlijkeFlex, geïnitieerd door Managed Service Provider voor flexibele arbeid Brainnet, buigt zich over de vraag: ‘Hoe kunnen we zorgen voor een duurzame en eerlijke ontwikkeling van de flexmarkt in Nederland?’ De denktank EerlijkeFlex legde de vraag voor aan een multi-expertisedenkgroep bestaande uit mensen van verschillende disciplines, vrije denkers en creatieven, die tijdens een door Permanent Beta georganiseerde sessie op 11 september samenkwamen. Permanent Beta laat mensen met verschillende achtergronden en talenten elkaar inspireren en kennis uitwisselen. Een goed idee, want de beste oplossingen voor problemen binnen een bepaald vakgebied zijn vaak te vinden in een ander vakgebied. De vraag leverde tijdens de sessie ruim 28 goede ideeën op.

Flexibele arbeid is een gegeven en zal steeds verder groeien. Uit onderzoek van TNO blijkt dat in 2020 het personeelsbestand van organisaties voor 30% uit flexkrachten zal bestaan. Kortom, flex is een feit en groeit. Op 19 augustus jl. lanceerde Brainnet de online denktank ‘Eerlijke Flex’. Aan de online denktank werken experts mee als Adjiedj Baks (trendwatcher), Aukje Nauta (bijzonder hoogleraar en SER kroonlid), Prof. Dr.mr. Leo Witvliet (hoogleraar interim management) en vele anderen. Permanent Beta, zorgt ook weer voor nieuwe invalshoeken en ideeën.

Arno Lugthart, directeur Brainnet: “Grootste pijnpunt is dat we zien dat de wereld van arbeid echt is veranderd en dat we het moeten doen met wetgeving uit de jaren ’50. De overheid probeert pleisters te plakken en ontmoedigt ons inziens de flexmarkt. Dat is onterecht. Met www.eerlijkeflex.nl en de toevoeging van de uitkomsten uit de Permanent Beta-sessie hopen we uiteindelijk antwoorden te vinden die een bijdrage leveren aan een duurzame en eerlijke ontwikkeling van de flexmarkt. Deze antwoorden moeten overheden, wet- en regelgevers, HR-managers, directies en zelfstandigen helpen in hun zoektocht naar nieuwe, vruchtbare en flexibele arbeidsrelaties.”

De 28 ideeën die uit de sessie van Permanent Beta naar voren kwamen, zullen de komende tijd gedeeld worden op het online platform www.eerlijkeflex.nl. Elke week kunnen bezoekers op www.eerlijkeflex.nl kennismaken met een van de ingezonden ideeën, meediscussiëren en eigen ideeën toevoegen.

Bron: EerlijkeFlex, 22 september 2015