CNV: ruim 1,2 miljoen euro aan nabetalingen voor uitzendkrachten

0
471

CNV heeft in de afgelopen anderhalf jaar ruim 1,2 miljoen euro aan nabetalingen voor uitzendkrachten binnengehaald.

In maart 2018 startte de bond met het project Misbruik uitzendconstructies. “We kwamen in de praktijk steeds vaker situaties tegen waarbij werkgevers misbruik maken van uitzendkrachten”, zeggen CNV-onderhandelaars Henry Stroek en Roderik Mol, die betrokken zijn bij het project. “Met een aantal mensen zijn we daar vol op gaan zitten.”

Zonder rechtszaak opgelost
Door snel te reageren op signalen van misbruik en de betrokken bedrijven daarmee te confronteren, konden veel kwesties zonder rechtszaak worden opgelost. In anderhalf jaar tijd kon CNV Vakmensen daadwerkelijk 304 uitzendkrachten bijstaan. “Ze kregen vaak niet het salaris of de toeslagen waar ze recht op hadden”, zegt Henry Stroek. “Aan de hand van loonstrookjes en urenstaten konden we dat aantonen. Gemiddeld ging het per uitzendkracht om zo’n € 4.000 aan nabetalingen. Bovendien kregen uitzendkrachten door onze bemoeienis nu wel het juiste en dus hogere loon.”

Topje van ijsberg
CNV noemt dit het topje van de ijsberg. “Er gaat nog veel meer mis. Dat blijkt ook uit de recente rapportage van de Inspectie SZW. Je denkt misschien: het speelt vooral in de land- en tuinbouw. Maar we zijn ook misstanden tegengekomen in de voedingsmiddelenindustrie, de metaal, het bank- en verzekeringswezen en de detacheringsbranche. Het gebeurt over de hele linie,” aldus Stroek.

Positie uitzendkrachten versterken
Roderik Mol: “Uitzendkrachten zitten als flexwerkers in een kwetsbare positie. We willen graag hun positie versterken en misbruik bestrijden. Daarvoor is het belangrijk dat uitzendkrachten ons weten te vinden en opkomen voor hun rechten. Dat gebeurt gelukkig ook. In veel gevallen hebben we kunnen regelen dat ze hun werk konden houden of zelfs in vaste dienst konden komen.”

Controle en handhaving
CNV Vakmensen merkt op dat vrijwel alle bij deze meldingen betrokken uitzendbureaus beschikken over het NEN-certificaat van de SNA en een branchecertificaat van de ABU of de NBBU. Henry Stroek: “Hoeveel zijn die certificaten dan waard?”

De vakbond noemt enkele cases
Bij chocoladefabriek Barry Callebaut in Zundert hebben vijftien uitzendkrachten dankzij inzet van de bond een vast contract gekregen. Ze waren al langer dan 36 maanden aan het werk bij het bedrijf. In de cao zoetwaren is geregeld dat uitzendkrachten na die termijn een vast dienstverband aanboden moeten krijgen. Dat is alsnog gebeurd. Voor de uitzendkrachten heeft dit als voordeel dat ze zekerheid hebben over hun inkomen, een betere pensioenregeling, een winstdelingsregeling en toegang tot scholing. Verder heeft de bond bij het betrokken uitzendbureau voor 25 uitzendkrachten een compensatie geregeld voor de onregelmatigheidstoeslag waar ze nog recht op hadden. Dat ging om bedragen tussen € 300 en € 2.000.

Bij een gespecialiseerd uitzendbureau in de glastuinbouw kregen 45 CNV-leden een nabetaling van in totaal € 120.000 bruto en € 105.000 netto (onbelast). Het gaat hierbij om het stelselmatig onjuist toepassen van de inlenersbeloning, waaronder een onjuiste functie-indeling, onjuiste jeugdlonen en het niet toekennen van een reiskostenvergoeding.

Bij een detacheerder die mensen te werk stelde in de verzekeringssector hebben negen CNV-leden ongeveer 50.000 euro nabetaald gekregen. Dit ging over het niet naleven van inlenersbeloning (c.q. de Wet Waadi).

Bron: CNV Vakmensen, 10 oktober 2019