SLUIT MENU

Flexondernemers wisselend gestemd over toekomst: uitdagingen blijven, maar kansen ook

Ook 2025 wordt voor de meeste flexbureaus financieel een moeilijk jaar. Nog meer wetgeving en blijvende krapte op de arbeidsmarkt maken het er voor de flexondernemer niet gemakkelijker op. Maar bieden ook kansen. Een analyse van vijf opvallende uitkomsten uit het FlexNieuws-lezersonderzoek.

Dit lezersonderzoek is in mei van dit jaar gehouden door de redactie van FlexNieuws en telde ruim 300 respondenten. Het is gepubliceerd in het rapport Futureproof ondernemen in de wereld van flex, met daarin de cijfers en analyses van de FlexNieuws Top 100.

2025 financieel ‘niet veel beter’

De FlexNieuws Top 100 laat een wisselende beeld zien. Gemiddeld kende de Top 100 een omzetgroei van 3,4% (iets hoger dan de 2,1% uit de SBI code 78 (Flexbranche)). Toch hebben veel flexbedrijven – vooral uitzenders en detacheerders – een moeilijk jaar achter de rug. Niet voor niets zag bijna een derde (34) van de Top 100 in 2024 de omzet krimpen.

En voor velen uit de Top 100 is de financiële situatie tot nog toe in 2025 niet veel beter; 27% zegt dat de resultaten ongeveer gelijk zijn aan die van 2024. En bijna een derde (33%) voorziet dat het dit jaar zelfs minder goed gaat dan afgelopen jaar. Ook hier een wisselend beeld, want 30% stelt dat het er dit jaar financieel wel degelijk beter uitziet. En 7% spreekt zelfs van een veel betere start in 2025.
Opvallend is dat 54% van de grote uitzenders (omzet > € 200 miljoen) merkt dat de resultaten in 2025 (veel) beter zijn dan in 2024. Het zijn vooral de flexbedrijven die zich richten op de overheid, zorg en onderwijs die het ook dit jaar lastig hebben. Ook in de financiële dienstverlening verwachten vier op de tien flexbureaus dat de resultaten in 2025 achterblijven.

Grootste uitdagingen: wetgeving, krapte en digitalisering

Vraag een flexondernemer waar hij of zij op dit moment het meest last van heeft en acht op de tien zegt: wetgeving. Het is te veel, te complex en te onduidelijk. Wet- en regelgeving staat dan ook met stip op één op het lijstje grootste uitdagingen. Op een goede tweede plek staat nog altijd de krapte op de arbeidsmarkt; 57% heeft daar nog altijd last van. Hoewel die krapte volgens een kwart van de respondenten wel iets minder is geworden. Nog een kwart spreekt zelfs van een pauze op de arbeidsmarkt, waarbij er meer kandidaten beschikbaar zijn (en minder aanvragen). Overigens geeft 9% van de respondenten aan arbeidsmarktkrapte niet als een probleem te zien, maar als een kans. Als bedrijven moeilijk aan personeel kunnen komen kun je juist je toegevoegde als flexbureau bewijzen.

Flexondernemers worstelen ook met digitalisering. Investeren in optimalisatie van processen en AI-toepassingen is nodig, maar duur. Vooral in deze onzekere economische situatie bezorgt deze investeringsbeslissing 37% van hen hoofdbrekens.

Impact technologie en AI: plussen en minnen

Tech en AI hebben impact op de flexbranche, daarover is iedereen het eens. Maar de respondenten van het lezersonderzoek geven verschillend antwoord op de vraag of deze impact een kans of bedreiging is. De positief gestemden verwachten dat door  technologie zij veel meer werk kunnen doen met hetzelfde aantal mensen en dus meer groeien en meer rendement maken (32%) of hetzelfde werk met minder mensen kunnen doen, dus minder personeel nodig (22%) en/of sneller, betere kandidaten vinden (22%).

Dat laatste geldt natuurlijk ook voor opdrachtgevers. Als werkgevers zelf dankzij technologie gemakkelijker aan kandidaten kunnen komen, hebben zij de flexbureaus niet meer nodig, zo verwacht bijna 20%. Als grootste negatieve impact van technologie zien flexondernemers daarnaast de platforms; als die blijven groeien zal dat ten koste gaan van de business, zo denkt 27% van de flexondernemers. Zij hebben gezien hoe platforms bijvoorbeeld de reisbureaus overbodig hebben gemaakt. En ook in de retail neemt de druk op de ‘middle men’ toe. Men verwacht dat diezelfde ontwikkeling ook in de uitzendbranche doorzet.

Een derde nadeel van de opkomst van technologie en AI is dat er simpelweg beroepen gaan verdwijnen. In sectoren waar automatisering het vele handwerk kan gaan overnemen zien uitzenders hun business in de toekomst krimpen (21%). Opvallend is echter dat 19% van de flexondernemers ook ziet dat er banen zullen verschijnen door AI. Nieuwe business dus.

Gevolgen wetgeving voor de markt

Het toelatingsstelsel (Wtta), Wet Meer zekerheid flexwerkers, VBAR – flexondernemers zien de aanstaande wetgeving als grootste uitdaging. Maar of de markt baat heeft bij de nieuwe wetgeving of juist niet, ook daarover verschillen de meningen. Een kwart van de respondenten verwacht dat de flexbranche als geheel kleiner wordt, maar ook dat er veel minder flexbedrijven zullen zijn in de toekomst (met name door het toelatingsstelsel). Zij zien dus ook positieve effecten van de wetgeving. Dat geldt ook voor 17% van de respondenten die denken dat door de complexere wetgeving opdrachtgevers juist meer flexbureaus zullen inschakelen. De flexbranche zou dus ook wel eens kunnen gaan groeien. Vooral de grotere flexbureaus (> € 200 miljoen omzet) denken hiervan te kunnen profiteren.
Bijna evenzoveel respondenten zien echter negatieve gevolgen van de aanstaande wetgeving voor de markt. Bijna een kwart (24%) denkt dat de markt ongeveer evengroot blijft, maar ziet de kosten stijgen voor het eigen bureau. 19% is zelfs zeer negatief; zij verwachten dat de markt krimpt omdat opdrachtgevers minder flexkrachten willen inhuren én zij verwachten dat hun kosten zullen stijgen.

Gezonde groei op lange termijn

In de grafiek hierboven staan de belangrijkste factoren voor gezonde groei op lange termijn die flexondernemers onderkennen. Wat het meest opvalt is dat uitzenders mensgericht zijn en blijven. Het draait nog altijd om het persoonlijk contact en zij verwachten niet dat dat in de toekomst anders zal zijn. 77% stelt dat de relatie met de opdrachtgever het meest cruciaal is voor blijvend succes. Vooral kleinere flexbureaus moeten het hebben van hun sterke netwerk en opgebouwde relaties. 61% noemt de relatie met de kandidaat als voornaamste voorwaarde. Niet verwonderlijk in de huidige kandidatenmarkt, wetende dat de krapte in de toekomst niet minder zal worden.

Om ook in de toekomst succesvol te blijven moet ook de dienstverlening worden verbreed en verbeterd, zo beseffen veel flexondernemer. 20% vindt dat hier continu in geïnvesteerd dient te worden en 22% zet in op digitalisering en AI. Een kleiner aantal flexondernemers (11%) wil vooral investeren in recruitment marketing.

Een groot aantal (29%) kijkt ook naar de interne organisatie: door inspirerend leiderschap proberen zij het werkplezier en de teamspirit hoog te houden. ‘Zorg voor een aanstekelijk werkklimaat en een cultuur van ondernemerschap binnen je organisatie’ – dat was ook de boodschap van drie topvrouwen van OTTO Work Force, Home of People en 365 Werk tijdens het recente FlexNieuws Top 100 event.

Een uitgebreidere beschrijving van de resultaten van het FlexNieuws-lezersonderzoek vind je in het nieuwe rapport Future proof ondernemen in de wereld van flex met daarin alle cijfers en analyses rondom de FlexNieuws Top 100 2025.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *