"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Toch weer geen EU deal over richtlijn platformwerk

Ook het nieuwe voorstel voor een EU-richtlijn Platformwerk kan niet rekenen op de steun van voldoende Europese landen. Het voorstel was weliswaar minder strikt dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie, maar voor sommige EU-landen alsnog te streng.

Het is weer niet gelukt om voldoende steun vanuit Europese landen te krijgen voor de zogenaamde Platformrichtlijn, de EU richtlijn die arbeidsvoorwaarden van platformmedewerkers in Europa moet verbeteren. Uitvoering daarvan kan betekenen dat veel freelancers van arbeidsplatformen als Uber en Deliveroo als werknemers gezien moeten worden.

Eerder deze maand bereikte het Belgisch voorzitterschap van de EU een nieuw compromis met het Europees Parlement. Zowel de landen, met een gekwalificeerde meerderheid, als het parlement moeten instemmen met zo’n richtlijn. Dat nieuwe compromis was nodig nadat een in december 2023 een voorlopig akkoord op het laatste moment toch geen steun kreeg van voldoende van de EU landen. In dat oorspronkelijke voorstel stonden vijf indicatoren voor zogenaamd ‘algoritmisch management’. Als de relatie tussen het platform en de werkende voldoet aan minstens twee van de vijf criteria, dan geldt een rechtsvermoeden van werknemerschap.

Ook hernieuwd voorstel te strikt voor veel landen

Een hernieuwde voorstel was op diverse punten minder strikt dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie. Zo stond in de eerste versie van de richtlijn dat platformwerkers automatisch in loondienst zouden zijn als ze voldoen aan de criteria. In de laatste versies moet de werkende (of een vertegenwoordiger) actief beroep doen op de wet.

Maar ook dat voorstel struikelt nu dus wederom omdat er niet voldoende landen mee instemmen. Naar verluidt blijven Frankijk, Duitsland, Estland en Griekenland zich tegen de richtlijn keren omdat ze die te veel beperkend voor de platformeconomie vinden.

Het Belgisch voorzitterschap – met onder meer Nederland pleitbezorger voor een strenge richtlijn – laat weten zich te beraden op een vervolg. De inzet van het voorzitterschap was een richtlijn aan te nemen voor de nieuwe Europese verkiezingen van juni aanstaande.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Eén reactie op dit bericht

  1. Een korte update => Het Belgische EU voorzitterschap heeft besloten dit punt op de agenda van het overleg van ministers (waaronder Min Van Gennip dus) te zetten. Daarmee is er toch nog een kans dat dit (of een aangepast) voorstel wordt aangenomen.