"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Adecco, ManpowerGroup en Randstad overwegend positief over komst AI op de werkvloer

Welke invloed gaat artificial intelligence (AI) hebben op de banenmarkt? De Amerikaanse zender CNBC vroeg de CEO’s van Adecco, Randstad en ManpowerGroup wat hun verwachtingen zijn. Wij zetten het op een rijtje.

Afgelopen week heeft het World Economic Forum plaatsgevonden in Davos. Daar werden de CEO’s van Adecco, Randstad en ManpowerGroup geïnterviewd door de Amerikaanse zender CNBC. Het gesprek ging over artificial intelligence (AI). Zal de productiviteit verbeteren? Waarom worden skills belangrijker? En vallen er banen weg of komen er juist meer banen bij?

AI en de verdwijning en verandering van banen

In hoeverre zal AI leiden tot een toename of afname van banen? Deze vraag beantwoordt de een voorzichtiger dan de ander. Denis Machuel (Adecco) vindt dit moeilijk te voorspellen. AI zal namelijk productiviteit en nieuwe banen met zich meebrengen. Maar, zegt hij, er zullen ook banen verdwijnen. Hoe de balans tussen deze twee is, is volgens hem nog niet te zeggen.

Bekijk hier het interview van CNBC met Denis Machuel (Adecco):


Sander van’t Noordende (Randstad) gaat ervan uit dat AI invloed zal hebben op 40% van de banen. AI zal voornamelijk mensen assisteren in hun werk, maar dit in veel gevallen niet volledig overnemen. Voor de banen waarin veel verandering is, is reskilling belangrijk.

Jonas Prising (ManpowerGroup) durft nog een stapje verder te denken. Volgens hem is AI een overwegend positieve ontwikkeling. AI zal niet alleen de efficiëntie en productiviteit verhogen, het zal ook zorgen voor meer baankansen. Volgens Prising is de angst voor AI onterecht als we kijken naar de technologische ontwikkelingen in het verleden. Zo was er in 2017 ook veel kritiek op de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Taxi- en vrachtwagenchauffeurs zouden zonder werk komen te zitten. Nu weten we dat dat niet zo’n vaart loopt.

Bekijk hier het interview van CNBC met Sander van’t Noordende (Randstad):

Skills bij implementeren AI

Alle drie de CEO’s geven aan dat reskilling essentieel is bij het implementeren van AI. Machuel (Adecco) geeft aan dat het van belang is om vast te stellen welke banen en taken inwisselbaar zijn. De soft skills komen meer centraal te staan, omdat AI deze niet eenvoudig over kan nemen. Creativiteit, innovatie, kritisch denken en empathisch leiderschap worden daarmee belangrijker. Deze skills vullen AI op belangrijke punten aan. Volgens Adecco is het daarom cruciaal hoe bedrijven omgaan met de inzetbaarheid van hun personeel. 

Skills die belangrijk zijn binnen het vakgebied zullen door de jaren heen veranderen en de vraag van werkgevers naar  skills zal met die ontwikkeling meebewegen, zegt Van’t Noordende (Randstad). Reskilling is daarom essentieel om zeker te weten dat AI niet een groot deel van de banen laat verdwijnen. 70% van de werknemers wil volgens Randstad graag meer technologische skills leren. 

Ook volgens Jonas Prising (ManpowerGroup) zal er een verandering op het gebied van skills moeten plaatsvinden.

Bekijk hier het interview van CNBC met Jonas Prising (ManpowerGroup):

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *