"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Salaris verplicht in vacatureteksten: waar of niet waar?

Salaris verplicht in vacatureteksten: waar of niet waar?

Column door Nicol Tadema, scorenmetwoorden.nl

Nicol Tadema
Nicol Tadema

‘Vanaf 1 augustus is het in Nederland verplicht om het salaris in vacatureteksten te vermelden.’ Ik kon mijn ogen en oren niet geloven. Het stond op social media en steeds meer mensen kwamen naar mij toe met die mededeling. Zou dit het einde betekenen van vage termen als ‘marktconform’, ‘passend’ of ‘concurrerend’ salaris in vacatureteksten? Ik stem vóór.

Voordelen salarisvermelding
Wie weleens een training of presentatie van mij over vacatureteksten heeft bijgewoond, weet dat ik mij hard maak voor het doorbreken van het salaristaboe. Niet omdat ik het zelf zo belangrijk vind, wel omdat de lezer van een vacaturetekst er veel waarde aan hecht. En dat is precies de reden dat jij er als recruiter of intercedent beter van wordt:

  • 35% van de recruiters bevestigt dat salarisvermelding in de vacaturetekst tijd bespaart in het recruitmentproces.
  • 38% van de recruiters zegt dat salarisvermelding in de vacaturetekst leidt tot relevantere sollicitaties.
  • 27% meer sollicitaties als het salaris wordt vermeld.

Bron: Reed.co.uk, 2022

Ondanks dat ik het al jaren tegen mensen roep én de feiten voor zich spreken, ontbreekt anno 2022 het salaris nog steeds in 66% van de vacatureteksten. Tsja, dan mis je dus sowieso een kwart van de sollicitanten die aangeven dat zij alleen solliciteren naar banen waarin een concreet salaris staat. Dat het eindelijk dan over zou zijn met termen als ‘marktconform’, ‘passend’ of ‘concurrerend’ salaris stemde mij dus erg hoopvol. En dat er eind vorig jaar in de stad New York een voorstel is aangenomen omtrent salarisvermelding in (onder andere) vacatureteksten was natuurlijk een goede voorbode.

Lokale werkgevers in New York zijn verplicht om vanaf april 2022 een minimaal én maximaal startsalaris te vermelden. Doe je dit niet? Dan is dit inbreuk op de New York City Human Rights Law en dus strafbaar. Hoe gaaf als wij in Nederland in die voetsporen zouden treden. Want naast bovengenoemde redenen hoe jij er als recruiter of intercedent beter van wordt, kan ik nog een waslijst opnoemen aan voordelen aan het benoemen van een salaris in de vacaturetekst.

Maar is het gerucht nu wel of niet waar?
Laat ik met de deur in huis vallen. Het gerucht is niet waar. Het is in Nederland niet verplicht om het salaris in vacatureteksten te zetten. Ook niet per 1 augustus 2022.

Waarom roepen mensen dan toch dat het zo is? Als je het mij vraagt zijn het mensen die wel de klok hebben horen luiden maar geen idee hebben waar de klepel hangt. Of eigenlijk lijken zij hun foute berichtgeving te baseren op een oppervlakkige, overhaaste interpretatie van de nieuwe Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Deze wet is per 1 augustus 2022 ingegaan. Kort gezegd staat er in die wet (onder andere) wel dat je duidelijk moet zijn over het loon dat iemand ontvangt, en wanneer en waarvoor. Maar dit hoef je pas binnen respectievelijk 1 week of 1 maand te doen, na de eerste werkdag van de medewerker. De vacaturetekst hoeft daarbij dus geen enkele rol te spelen.

Toch wil ik ook opkomen voor de mensen die die onjuiste interpretatie hebben gedaan van de wet. De communicatie vanuit de Rijksoverheid is namelijk best tegenstrijdig en vooral onduidelijk te noemen. Allereerst is er het feit dat de naam van de wet het woord richtlijn bevat. Aan een wet moet je je houden, een richtlijn beschrijft wat er onder goed professioneel handelen wordt verstaan. Alleen daarvan al raakte ook ik in de war. En dan is er nog het ‘heerlijke’ wollige taalgebruik dat door de Rijksoverheid wordt gebruikt. Er is bijna geen touw aan vast te knopen en dit terwijl die nieuwe wet (onder andere) voor meer transparantie staat.

En dan is er meer. Er ligt ook nog een voorstel van de Europese Commissie, over beloningstransparantie. Dit voorstel moet waarborgen dat vrouwen, mannen en non-binaire personen in de EU gelijk worden beloond voor gelijke arbeid. Voordat dit voorstel er doorheen is duurt het nog even. Het komt erop neer dat werkgevers in een gepubliceerde vacature of vóór het sollicitatiegesprek informatie moeten geven over het aanvangssalaris of aanvangsschaal van de beloning. Nog steeds blijft de verplichting van het vermelden in de vacaturetekst nog ver weg dus.

Wat kies jij?
For the record: de hoop die ik had toen ik het gerucht over salarisvermelding nog niet had ontkracht, was er omdat ik voor me zag hoe iedereen profiteert van de voordelen. De lezers van vacatureteksten die duidelijkheid krijgen en de intermediairs en werkgevers die dus meer en betere sollicitanten krijgen. En vervolgens tijdwinst boeken omdat niet-passende kandidaten niet reageren.

Maar als je het mij vraagt vind ik dat het vermelden van een concreet salaris in vacatureteksten niet verplicht moet worden. Als intermediair of werkgever moet je de massa voordelen die een salarisvermelding biedt, zélf willen benutten. En heb je die voordelen eenmaal ervaren dan wil je niet meer terug. Of heb jij liever minder sollicitanten én besteed je graag je tijd aan het afwijzen van kandidaten op basis van salaris? Aan jou de keuze.

Nicol Tadema spreekt, traint en schrijft (boeken) over de 7 magische woorden, vacatureteksten, offerteteksten en duidelijke taal.