"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Werknemers tegen monitoringtools tijdens thuiswerken

De meeste werknemers in Nederland zijn geen voorstander van monitoringstechnologie om thuiswerkend personeel in de gaten te houden, ongeacht het doel.

Dat blijkt uit de Unisys Security Index, een veiligheidsonderzoek onder 11.000 consumenten in 11 landen, waaronder 1.000 uit Nederland.

Resultaatgericht
De bevindingen laten zien dat er behoefte is aan nieuwe, resultaatgerichte manieren van prestatiemanagement. Ook zijn open gesprekken nodig over privacy, vertrouwen, toestemming en acceptabele doeleinden voor monitoring.

Doel niet relevant
De meeste werknemers keuren monitoring af. Het maakt hierbij geen verschil of het voor productiviteits-, beveiligings- of ondersteuningsdoeleinden is:

  • 70% vindt het onprettig wanneer hun werkgever de inlog- en uitlogtijden controleert
  • 80% is niet gerust op het monitoren van responstijden van software, om IT-problemen te identificeren
  • 88% voelt zich niet comfortabel bij gezichtsherkenning om te verifiëren dat zij achter hun computer zitten
  • 92% voelt zich niet comfortabel als de werkgever de microfoon van zijn of haar computer controleert

Vertrouwen winnen
Jeroen Zonnenberg van Unisys: “Privacy is een topprioriteit. Nu hybride werkplekken steeds vaker de standaard zijn, moet je als werkgever eerst het vertrouwen van je personeel winnen en toestemming krijgen om monitoringstechnologieën te introduceren. Pas dan kun je aan de slag met het verbeteren van prestatiemanagement en security. Het is belangrijk om hier als organisatie transparant en consequent over te communiceren naar je werknemers, om te voorkomen dat er wantrouwen ontstaat. Tegelijkertijd is het cruciaal om werknemers goed te informeren over hoe zij bedrijfssystemen op een juiste en veilige manier gebruiken, zodat ze zich hiervoor verantwoordelijk voelen. Dit heeft een groot effect op het verkleinen van risico’s voor organisaties.”

Op een schaal van nul tot 300, waarbij 300 het hoogste niveau van bezorgdheid vertegenwoordigt, staat de Unisys Security Index momenteel op 162; een ernstig niveau van bezorgdheid. Alle Europese landen scoren onder dit wereldwijde gemiddelde. Nederland scoort dit jaar 115, een stijging van 15 punten ten opzichte van vorig jaar.

Bron: Unisys, 26 oktober 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.