"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

USG Restart lanceert oplossing voor mismatch arbeidsmarkt in coronatijd

Door de pandemie hebben veel bedrijven in Nederland een groot aantal medewerkers die niet actief ingezet kunnen worden. Aan de andere kant komen organisaties in de Techniek, Zorg, ICT en het Onderwijs mensen tekort. Daarom lanceert USG Restart ‘Grow On’.

Met dit initiatief wil USG People de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, die is versterkt door de coronacrisis, aanpakken. Werknemers worden begeleid, indien nodig omgeschoold en vervolgens door middel van bemiddeling door één van de labels van het USG netwerk gekoppeld aan een nieuwe werkgever. Tijdelijk of vast.

USG Restart en de labels van USG People vervullen momenteel een actieve rol in verschillende initiatieven die worden opgestart vanuit gemeentes, het UWV, de arbeidsmarktregio’s en mobiliteitscentra door heel Nederland. De arbeidsmarkt verkeert in zwaar weer door de coronacrisis. De werkloosheid is met 4,6% gestegen en de verwachting is dat de grootste toename van werkloosheid nog moet komen en kan oplopen naar 6% in 2021. In diverse branches is het aantal vacatures drastisch afgenomen. De daling was het grootst in de handel, de horeca en de zakelijke dienstverlening. Dat het aantal openstaande vacatures afneemt, betekent echter niet dat er geen nieuwe vacatures ontstaan. Branches waar men kampt met schaarste zijn de zorg, de techniek, het onderwijs en de IT.

Grow On springt in gat mismatch vraag en aanbod arbeidsmarkt
Meer dan ooit is het belangrijk om mensen de kans te geven zich om te scholen naar kansberoepen. Om mensen aan het werk te houden en zo ook personeelstekorten in andere branches te helpen oplossen, is het Grow On initiatief gestart. Bedrijven met een overschot of juist tekort aan personeel of banen kunnen bij USG Restart terecht. De eerste stap is een inventarisatie van de wensen, competenties en drijfveren van werkgevers en medewerkers. Op basis daarvan wordt een advies gegeven over de best passende vervolgstap. Na het advies start de omscholing en krijgen mensen de kans om te werken en leren in een nieuwe branche. Er zijn diverse BBL trajecten voor omscholing tot bijvoorbeeld verpleegkundige, leerkracht primair onderwijs, elektromonteur, installatiemonteur en operator. De laatste stap is de bemiddeling naar werk. Hiervoor werken alle labels van USG People samen.

Deze bemiddeling kan vast of tijdelijk zijn. Hoteleigenaren hadden vóór de crisis bijvoorbeeld al enorme personeelstekorten. Door de coronacrisis is er natuurlijk een overschot. Maar wat als je nu al je personeel ontslaat en de crisis is voorbij? Dan heb je weer een enorm tekort. USG Restart biedt daarom ook de mogelijkheid om personeel tijdelijk op een andere plek werkzaam te laten zijn, met optie tot terugkeren.

De pauzeknop van de arbeidsmarkt halen
Marion van Happen, COO van USG People: “Toen eerder dit jaar vanwege de pandemie Nederland tot stilstand kwam, hebben we vanuit de kracht van al onze labels de propositie Grow On ontwikkeld. Hiermee willen we de pauzeknop van de arbeidsmarkt halen. Dit helpt uiteindelijk zowel werknemers, werkgevers als de overheid. We durven zelfs te stellen dat we met Grow On voor iedere werknemer een bemiddeling- en omscholingstraject kunnen ingaan. Vast of tijdelijk. Denk bijvoorbeeld aan een stewardess die de stap willen zetten naar verpleegkundige of buschauffeurs die tijdelijk in de transportsector gaan werken.”

Eerste reacties zijn positief
USG Restart zit inmiddels aan tafel bij grote werkgevers om met Grow On passende oplossingen te vinden voor hun personeel. De eerste reacties zijn positief. Werkgevers herkennen de problematiek en zijn enthousiast over het maatwerk en menselijke traject dat USG aanbiedt.

Bron: USG Restart, persbericht 18 november 2020

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.