"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Blijf denken in kansen als je ‘nee’ krijgt van je bank

Blijf denken in kansen, ook als je ‘nee’ krijgt van je bank

Interview met Edwin Schaafsma, Dutch Assets Group

Edwin Schaafsma
Edwin Schaafsma

Edwin Schaafsma is partner bij Dutch Assets Group (DAG) en ondernemerscoach. Hij begeleidt ondernemers, waaronder leveranciers van flexibel personeel, in het maken van de juiste keuzes.

Deze coronacrisis houdt veel ondernemers uit de slaap: zeg maar DAG met je handje naar je bedrijf, omdat je het financieel niet redt?

Gek gebeld over financiering
“Wij zijn marktleider in financieringen voor de flexbranche en wij merken – ik heb drie bedrijven die zich richten op flex – dat wij gek worden gebeld door uitzendondernemers vanwege de onzekerheid in de branche en de ‘nee’ die zij krijgen van de banken in Nederland, ondanks de berichten over verruiming van de kredietregeling. Wij regelen nu heel veel financieringen voor de markt van flexibel personeel zodat uitzendbureaus kunnen blijven voortbestaan of kunnen groeien. Dit doen we vaak buiten de drie grootste Nederlandse banken om. Geloof me, het kan nog steeds.”

Cash is king
Edwin Schaafsma heeft al doende zijn eigen ondernemerslessen geleerd. Hij startte in de financiële crisis en zet die ervaring nu in bij de coaching van anderen.

“Je kunt in alle tijden geld verdienen. Ik begon zonder kapitaal, maar door hard te werken en met de mindset dat ik erbovenop wilde komen, is het mij gelukt om de crisis te overwinnen. Ik vond het niet erg om geld te vragen aan anderen, omdat ik wist dat ik daarmee mijn doel zou behalen. Het was een kwestie van hard werken, zuinig leven en offers brengen.

Op dit moment is het extreem lastig om leningen te krijgen en daarom is het goed om alternatieven te zoeken. Het hebben van geld is erg belangrijk als ondernemer. In slechte tijden kun je – met financieel vet op je botten – bedrijven kopen die het hoofd niet boven water kunnen houden. Je kan jouw concurrent dus overnemen. Natuurlijk zijn niet alle ondernemers in die riante positie. Als je als ondernemer in slechte tijden zit, is het belangrijk om daarover eerlijk te zijn.

Als je open en eerlijk bent naar jouw klanten bereik je meer. Geef aan dat je geld nodig hebt voor jouw bedrijf en ze zullen dat respecteren. Pak dus gewoon de telefoon en bel rond, stuur berichten op Linkedin. Als je je doel wilt behalen, doe dan iets. Niet denken, gewoon doen! Je blijft je ontwikkelen als ondernemer en blijft dus ook jouw doelen bijstellen.”

Waar liggen de kansen voor ondernemers in de flexbranche?
“Bedrijven zoals uitzendbureaus hebben het in deze tijd erg zwaar,” zegt Edwin. “Alles zit op slot en zoals het er voorlopig uit ziet, zijn uitzendkrachten de komende tijd aan hun huis gekluisterd. Dit brengt grote financiële problemen met zich mee voor de uitzendbranche en payroll bedrijven. Ze moeten op zoek gaan naar alternatieve financiering, maar dat is niet altijd makkelijk.

Bij DAG zorgen wij er eerst voor dat deze ondernemers hun doel helder hebben en vervolgens kijken we wat ze nodig hebben. Wij bieden ze keuzes en laten ze nadenken. Daarna blijven wij monitoren en meedenken om op koers te blijven.

Juist tijdens deze crisis hebben debiteuren de neiging om jou als ondernemer niet te betalen, omdat zij zelf ook zijn getroffen. Het is daarom aan te raden om een kredietverzekering te regelen, zodat dat risico wordt afgedekt. Wij kunnen daarvoor goedkoper leningen regelen met flinke kortingen bij banken. Zo besparen wij meer dan het kost.

De snelle veranderingen die ontstaan in deze tijd, faciliteren dat je soms met je bedrijf ook snel een andere richting in kan gaan. Dit vraagt om het onderzoeken van kansen voor jouw bedrijf waar jij nog niet eerder aan hebt gedacht waardoor je bijvoorbeeld je businessmodel omschaalt.

Onderzoek waar nog klanten zijn en of jouw businessmodel nog steeds klopt. Blijf altijd denken in kansen. Op deze manier benut je de crisis met de kans dat je je onderneming vernieuwt en er sterker uit komt.”

Interview: Hinke Wever, in samenwerking met DAG

Wie is Edwin Schaafsma?
Investeerder met 15 jaar ervaring in bank- en verzekeringswereld. Eigenaar van 5 bedrijven gevestigd in 4 Europese landen.
“Ik ben na mijn studie aan de HEAO begonnen bij Fortis bank waar ik me ontwikkeld heb als bankier. Later ben ik gaan werken bij Euler Hermes kredietverzekeringen en hier heb ik voor vele uitzendbureaus kredietverzekeringen geregeld. Daarna ben ik gestart met Dutch Assets Group een adviesbureau dat uitzendbureaus helpt aan werkkapitaal en kredietverzekeringen bij banken en financiers. Dit is hard gegroeid; we helpen jaarlijks honderden klanten. Na DAG heb ik nog een Factoring maatschappij opgericht (Factris) zodat we nu ook zelf kunnen financieren. Factris is inmiddels een van de snelst groeiende fintech bedrijven van Europa. Naast DAG en Factris heb ik een verzekeringskantoor ((Heilbron) gehad samen met ABN AMRO en dit is onlangs verkocht. Het leukste aan ondernemen vind ik bedrijven laten groeien, dat geldt zowel voor mijn eigen bedrijven als voor onze klanten. Ik haal mijn energie uit bedrijfsgroei, omzetstijgingen zijn voor mij echt een kick. Het maken van deals en het regelen van financieringen is mijn dagbesteding.”

Lees ook
Korte samenvatting van de Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)
Dutch Assets Group ondersteunt ondernemers uitzendbranche

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.