"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Talent4Service, dat werkt! voor zij-instromers techniek

Talent4Service, dat werkt! voor zij-instromers techniek

Jorien Wesseling en Jeroen Voswinkel, Talent4Service

Talent4Service biedt mensen die willen werken in de techniek, maar geen ervaring hebben, een opleiding & een echte baan!

Interview met Jeroen Voswinkel en Jorien Wesseling, directie Talent4Service, over baankansen voor mensen, die om een of andere reden niet participeren in het arbeidsproces.

“De vraag naar vakmensen is veel groter dan het aanbod. Wij bieden een duurzame oplossing,” vertellen zij. “In de technische sector zijn een paar groeisectoren, die heel geschikt zijn voor zij-instroom.” Om welke type werkzaamheden gaat het en wie is daarvoor geschikt?

Talent4Service, slimme meter monteur

Vijftigers zijn (v)aardig
“Er zijn genoeg handige 50-plussers, die als hobby of uit noodzaak in huis en omgeving al jarenlang zelf reparaties en klussen uitvoeren. Deze mensen zijn vaardig, ze houden van een uitdaging en zijn prima om te scholen tot bijvoorbeeld servicemonteur, waarna zij nog vijf, zeven of twaalf jaar met plezier en succes aan de slag kunnen in de technische sector.
Nodig deze mensen uit! Kijk wat ze aan kwaliteit bijdragen,” vinden Jeroen Voswinkel en Jorien Wesseling.

Minder fit? Achterhaald!
“Het idee dat een oudere minder gemotiveerd zou zijn of minder fit is, is echt achterhaald. De kans dat een vijftiger omvalt is veel kleiner, dan dat een dertiger een burn-out krijgt. Jobhoppen, daar heb je met 50-plussers geen last van. Zij willen bijdragen, zijn gedreven om een vak te leren en ze willen het goed doen.”

Slagingspercentage 90%
“Wij selecteren de geschikte kandidaten en begeleiden ze. Zij werken via ons op detacheringsbasis totdat ze zijn opgeleid en ingewerkt in hun vak. Daarna treden ze tot volle tevredenheid in dienst bij de opdrachtgevers. Ons slagingspercentage is maar liefst 90%.”

Welke werkzaamheden zijn geschikt voor zij-instromers?
“Allereerst moet de vraag naar een bepaald type medewerkers groot zijn; de medewerkers moeten de tijd krijgen om zich te bekwamen in het betreffende vak. Dit betekent ook dat de werkzaamheden meestal een repeterend karakter hebben.”

Groeisectoren zorgen voor nieuwe beroepen
“In een aantal groeisectoren ontstaan nieuwe beroepen, die aansluiten bij de voorwaarden voor een succesvolle zij-instroom. Wij vinden daar de mensen voor en ontwikkelen nieuwe opleiding- en begeleidingsconcepten voor opdrachtgevers,” verklaart Jorien.

Talent4Service, zij-instroom van monteurs in mobiliteit, energie, telecom en reparatie
Mensen zonder ervaring kunnen instromen als aspirant monteur. Er ontstaan nieuwe banen in Mobiliteit, Energie, Telecom en Reparatie. Zij-instromers krijgen een opleiding, doen onder begeleiding ervaring op en ontwikkelen zich tot vakmensen.

Onderhoud elektrische fietsvloot
“In grote steden staat zero emissie centraal, waardoor bezorgers van pakketten, zoals van Coolblue en DHL, vaker bezorgen via een elektrische (bak)fiets. Het gebruik van E-bikes door consumenten neemt ook toe. Deze fietsvloot moet worden onderhouden en daar zijn speciale monteurs voor nodig.”

Nieuwe banen in energie en telecom
“De energietransitie vraagt om onderhoudsmonteurs voor waterpompen. Hetzelfde geldt voor de aanleg van het nieuwe G-5 netwerk of de vergroting van de dekking van het glasvezelnetwerk. Zo ontstaan er nieuwe vakkrachten, zoals CV-servicemonteurs, laagspannings- en VP-monteurs, maar ook werkvoorbereiders en planners.

Wij richten ons op een lange termijn perspectief voor opdrachtgever en werknemer. Onze monteurs die twee jaar geleden zijn gestart in de instroomfuncties binnen Telecom en de Energietransitie zijn inmiddels klaar voor hun volgende stap. Wij investeren daarin, waardoor het werk duurzaam blijft bestaan.”

CV-monteurs
“In december vorig jaar zijn er zeven zij-instromers gestart bij de Werkendamse Verwarming Centrale. In eerste instantie heeft de groep de 10-daagse opleiding installatietechniek gevolgd waarna deze mensen konden starten als aspirant monteurs. De eerste weken werd het werk samen gedaan met een ervaren monteur. Erg leuk dat de 27-jarige Mandy Appeldoorn als eerste van de groep zelfstandig mocht werken!”

Jorien Wesseling
Jorien Wesseling

Aandacht en waardering zit in details
“Een succesvolle instroom zit vaak in details. Het draait om aandacht voor wat iemand doet en de toewijding die een kandidaat laat zien,” vertelt Jorien. “Een mooi voorbeeld is de jonge man die toen hij pas via ons begon te werken elke dag 1,5 uur van zijn huis naar zijn werk liep en omgekeerd. Geld voor de bus bleek hij niet te hebben, maar hij was intens gemotiveerd om naar zijn werk te gaan. Toen wij dit hoorden, hebben wij een fiets voor hem geregeld. We weten ook hoe blij de opdrachtgever met hem is.”

Hoe vind je kandidaten?
“Wij hebben veel contacten met het UWV en gemeenten. Het onderhouden van goede relaties met hun contactpersonen is cruciaal omdat zij ons potentiële zij-instromers gunnen en ze aan ons voorstellen. Denk aan 50-plussers in de WW of bijstand, Wajongers of NUG’ers. Wij voeren gesprekken met deze mensen op locatie en/of telefonisch en daarna toetsen wij hun vaardigheden. Per kandidaat gaan wij in gesprek met de opdrachtgever. We steken veel tijd in het selectietraject, zodat wij precies weten voor welke mensen wij kansen zien. En – belangrijk! – wij gaan alleen in zee met opdrachtgevers die langdurig werk bieden.”

Jeroen Voswinkel
Jeroen Voswinkel

Simpele rekensom
Hoe motiveer je klanten om te investeren in het opleidingstraject?

“Dat is een simpele rekensom,” zegt Jeroen. “Wil je geld stoppen in opleiding en begeleiding of wil je opdrachten mislopen omdat je de mensen niet hebt? Jonge gekwalificeerde techneuten zijn er niet. Er staan op dit moment wel 1 miljoen mensen aan de kant, terwijl de vraag naar technische medewerkers alleen maar groter wordt. Van die 1 miljoen zijn naar schatting 300.000 mensen welwillend en ontwikkelbaar onder meer voor banen in de techniek. Daar zijn ook 50-plussers bij die graag nog jaren met succes willen werken. Dat is puur goud en het zit op de bank. Benut het!”

Kandidaten testen
Hoe pak je het testen en selecteren van mensen aan?
“Tja,” zegt Jeroen, “Dat doen wij anders dan men gewend is in de techniek. Bestaande assessments voor vakmensen starten meestal bij een vanuit het vak opgestelde kennischeck. Van zij-instromers willen wij eerst weten of zij flexibel zijn ingesteld, analyses kunnen doen, weten hoe zij met gereedschap moeten omgaan en in staat zijn om nieuwe vaardigheden te leren. Daar hebben wij inmiddels veel ervaring mee opgedaan.

Op dit moment wordt er door Talent4Service hard gewerkt aan de ontwikkeling van het LACZ. Een landelijk assessment centre, specifiek voor zij-instromers. Om deze ontwikkeling optimaal te steunen wordt er gesproken met O&O-fondsen en verschillende opleiders.”

Betrouwbare medewerkers, langdurig aan de slag
“Veel van onze kandidaten zijn door reorganisaties werkloos geraakt of hebben jarenlang in korte uitzendbanen gewerkt. De sector techniek biedt hen perspectief, omdat die van nature is gericht op lange termijnrelaties. Dat geeft ons de kans een goede werkgever te zijn en onze missie uit te voeren.

Er zijn gecertificeerde mensen nodig en in het algemeen bieden onze opdrachtgevers banen van 40 uur per week. Het geeft onze kandidaten kans op vast werk. Dat hebben ze wel nodig om na jaren in de bijstand of de WW het uitkeringsniveau te ontstijgen. Geen bijbaan, maar uitzicht op gewaardeerd werk en een stabiel inkomen. De opdrachtgever haalt met hen gemotiveerde medewerkers binnen, die hij met een gerust hart onderhoud en services laat uitvoeren voor zijn klanten.”

Interview: Hinke Wever

Meer weten?
Kijk op: Talent4Service

Video’s met voorbeelden
André werkzaam als monteur slimme meters bij BAM
Henk werkzaam als planner bij Energiewacht

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.