"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Dennis Ender (De Gilde Groep): “Een MKB-bedrijf heeft veel meer dynamiek”

De Gilde Groep, specialist in het leveren van technici voor projecten, groeit gestaag door. “Maar omzetgroei is zeker niet leidend”, vertelt Dennis Ender, die sinds vorig jaar het bedrijf leidt. “Kwaliteit en veiligheid staan voorop. Iedereen moet veilig naar zijn gezin terugkeren.”

Arthur Lubbers – redacteur Flexnieuws

Dennis Ender
Dennis Ender – algemeen directeur De Gilde Groep

Met wat Dennis Ender (46) heeft geleerd op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding heeft hij niet veel gedaan. Al vrij snel volgde een studie Bedrijfskunde. En het was bij de start van zijn carrière bij Tempo-Team niet de bedoeling om zo lang in de HR-dienstverlening te werken. Toch doorliep hij daar in vijftien jaar tijd een traditionele loopbaan van intercedent naar vestigingsmanager en vervolgens naar commerciële functies. Bij ManpowerGroup werkte hij daarna 7,5 jaar, kwam in de directie, werd verantwoordelijk voor Manpower Talent Solutions (MSP- en RPO-dienstverlening), volgde een Harvard-opleiding…

“Een harstikke mooie tijd in de corporate omgeving. Maar na een aantal jaren wil ik mijzelf graag stretchen, in een compleet andere omgeving werken. Ik vind het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen.” Die andere omgeving vond Ender vorig jaar bij De Gilde Groep. “Dit is een echt MKB-bedrijf, met een aandeelhouder – die anoniem wil blijven – die voor de lange termijn erin zit. Dat geeft een heel andere dynamiek dan bij een beursgenoteerd bedrijf.”

Europese vakmensen nodig
Het is een zeer gespecialiseerd flexbedrijf. De Gilde Groep levert betontimmermannen, elektromonteurs en medewerkers voor de prefab-industrie. Het gaat om uitzendkrachten, gedetacheerden en mensen in eigen (vaste) dienst.

De Gilde Groep is betrokken bij bekende bouw- en infra-projecten als Levvel (Afsluitdijk) en De Groene Boog (A16 Rotterdam), maar ook bij de bouw van heel grote luxe jachten, distributiecentra, paneelbouw en levert vakkrachten aan vrijwel alle prefab-bedrijven in Nederland. “Wij werken voor de top-10 bedrijven in deze segmenten, maar ook voor gespecialiseerde MKB-bedrijven.”

Dagelijks zijn er 500 mensen aan de slag via De Gilde Groep, waarvan 20% met een Nederlands paspoort en 80% uit alle andere landen binnen de EU. Ender over de reden voor het grote aantal buitenlandse technici. “Deze vakmensen zijn extreem schaars en die krapte blijft de komende jaren. Tijdelijk koelt de markt nu iets af door ontwikkelingen als stikstof, inflatie en stijgende rente, waardoor het aantal nieuwe projecten wordt doorgeschoven. Maar in Nederland hebben we nu eenmaal veel te weinig technisch en bouwkundig gespecialiseerde vakmensen. Dat zal de komende jaren ook niet opgelost worden. We staan als maatschappij voor grote uitdagingen – verduurzaming, woningbouw, elektrificering. Om dat te realiseren is veel capaciteit nodig en daarvoor moeten we zeker ook in het buitenland zoeken.”

“In Nederland hebben we nu eenmaal veel te weinig technisch en bouwkundig gespecialiseerde vakmensen. Dat zal de komende jaren ook niet opgelost worden.”

Ploegen samenstellen
Via een groot, Europees netwerk aan recruiters en via social media-campagnes zoekt De Gilde Groep naar goede kandidaten. “Wij zoeken goede vakmensen, die echt over de gevraagde specialisatie beschikken. De contractvorm (uitzenden, detacheren) is minder belangrijk.”

Het werk van De Gilde Groep gaat veel verder dan werving en selectie, legt Ender uit. “Wij stellen voor een project regelmatig de hele ploeg samen. Vakkrachten met verschillende gradaties, een combinatie van ervaren mensen en mensen met een meer lerende rol. Vaak met een meewerkend voorman of uitvoerder op het project.

“Het hangt sterk af van het soort project. Sommige infra-projecten lopen meerdere jaren, maar we hebben ook monteurs in de scheepsbouw en ‘setjes’ van 2 monteurs die kortere klussen voor een opdrachtgever uitvoeren.” Dit vraagt veel van de mensen van De Gilde Groep; zij moeten de projecten goed kunnen begrijpen, tekeningen lezen, een planning maken. “Veel van onze interne mensen komen zelf uit het vak.”

Intensieve begeleiding
Er komt veel bij kijken om iemand uit het buitenland aan de slag te laten gaan voor een project in Nederland. “We hebben eigen projectcoördinatoren die hen bij alles begeleiden. Veel buitenlandse vakkrachten werken al jaren voor ons en weten hoe het hier gaat. Maar op het moment dat iemand nieuw in Nederland aankomt begeleiden wij hem intensief. Hij is dan al gescreend door onze buitenlandse recruiter, die hem ook begeleid als hij in Nederland is zodat hij altijd iemand kan spreken in zijn eigen taal. Onze projectcoördinator informeert de medewerker over hoe het hier werkt, de medewerker wordt digitaal geschoold, krijgt werkkleding en uitgebreide instructies op de eerste dag op de locatie, waarbij veiligheid een heel belangrijke rol speelt. Wij zorgen voor hoogwaardige accommodaties. Onze mannen – het zijn meestal mannen – zijn ver van huis, werken hard, dus het is belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen en goed kunnen uitrusten zodat ze fit zijn. En onze medewerkers houden regelmatig contact met hen om te zorgen dat alles goed gaat.”

Dit jaar een dip, volgend jaar flinke groei
De Gilde Groep boekte in 2022 een omzet van € 24,1 miljoen, een groei van +8% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is mooi, maar niet allesbepalend, stelt Dennis Ender. “Je hebt omzetgroei, een bepaald volume, nodig. Maar omzetgroei is niet leidend bij ons.”
Natuurlijk, de markt consolideert en ook De Gilde Groep deed in 2020 een overname. “Maar we zijn niet op overnamepad. Waar veel groeiende flexbedrijven worstelen met de vraag ‘zet ik mijn bedrijf in de etalage’ of ga ik zelf schaalvoordelen halen door een buy & build-strategie, geldt dat voor ons niet. Anders dan bij bedrijven waar een private equity achter zit, gaat onze aandeelhouder voor de lange termijngroei. Die vindt ook goede dienstverlening belangrijk, een bedrijf waar het fijn werken is. Natuurlijk met een gezond rendement, maar het gaat in dit bedrijf zeker niet continu over omzet.
“Liever bouwen we aan een sterke positie door hoge tevredenheid, van klanten en flexkrachten. Dan volgt omzetgroei vanzelf.”

Want ook qua omzetontwikkeling ziet het er goed uit voor De Gilde Groep, schetst Ender. “Onze kracht is zorgen dat je heel goed bent in je specialisatie. Dit jaar is er een dip, we zien dit als een tussenjaar. Maar de markt zal volgend jaar weer flink aantrekken en dan groeien wij vanzelf mee. Er zit veel in de pijplijn.”

“Ik ben iemand die complexe dingen simpel maakt”

Veilig terugkeren
Als Dennis Ender zichzelf moet omschrijven dan ziet hij een ‘benaderbare manager, iemand die gelooft in vertrouwen, respect en het ‘creëren van een hecht team’. En als iemand ‘die complexe dingen simpel maakt’ . Belangrijk voor hem is een goede werk/privé-balans. “Als er echt iets is moet je dat natuurlijk regelen, maar ik probeer zo min mogelijk ’s avonds en in het weekend te Appen en te mailen. Ook naar mijn collega’s toe vind ik dat belangrijk. Je moet je afvragen of iets niet kan wachten tot de volgende ochtend, als je fris en fruitig misschien wel een veel betere beslissing kunt nemen.”

Als algemeen directeur voelt Ender zich sterk verantwoordelijk voor de vakkrachten. Hij hamert binnen De Gilde Groep op aandacht voor hun welzijn en veiligheid – zeker ook voor die van de buitenlandse medewerkers. “Zij werken op bouwplaatsen en allerlei industriële omgevingen, daar is altijd een kans dat er iets gebeurt. Gelukkig zijn er op een enkel incident na geen grote ongelukken geweest waar mensen van De Gilde Groep bij betrokken waren. Wij streven naar nul incidenten. Die open-veiligheidscultuur binnen onze organisatie willen wij continu verbeteren. De mensen moeten ’s avonds weer gezond en wel naar hun accommodatie gaan en ook weer veilig naar hun gezinnen terugkeren.”