"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad: stel werk in plaats van vaste baan centraal

RandstadDe tweedeling vast werk versus flex is niet van deze tijd. Bied werkenden meer bestaanszekerheid volgens het Deense model, in plaats van vast werk.

Dit stelt Jacques van den Broek, bestuursvoorzitter van Randstad, in het FD. Volgens hem biedt een vaste baan geen vastigheid meer.

Onzekerheid
Door de grote tekorten op de arbeidsmarkt hoeft niemand zich eigenlijk zorgen te maken om zijn baan. Door de krimp van de beroepsbevolking blijft dat zo bij een recessie. Toch is men onzeker.

Lening op basis van verdienvermogen
Volgens Van den Broek moeten mensen via hun werk toegang krijgen tot een verzekering voor arbeidsongeschiktheid, hun oude dag of een hypotheek. Freelancers moeten dan ook voldoende verdienen om die premies te bekostigen. Zij moeten ook een lening kunnen krijgen op basis van een scan van hun verdienvermogen in plaats van een loonstrookje. Steeds meer banken accepteren dat.

Ontslagvergoeding
Van den Broek stelt dat de politiek zich ten onrechte focust op vast versus flex. Men wil een vast contract aantrekkelijker maken met langere proeftijden, lagere sociale premies en ruimere ontslagregels. “Niet van deze tijd”, aldus Van den Broek. De ontslagvergoeding negeert dat het in het belang van werknemers is om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Bij te grote baanzekerheid blijft men op zijn plek zitten en komen jongeren er niet meer tussen.

Randstad respecteert uitzend-cao
De FNV beweert dat Randstad-dochter Tempo Team de uitzend-cao niet naleeft. Van den Broek: “Dat doen we niet en willen we niet. We betalen iedereen als uitzendkracht en dus gelijk loon voor gelijk werk.” Hij ziet de werkplatforms niet als bedreiging. “We zijn zelf het grootste platform ter wereld.”

Deens model
Van den Broek raadt het Deense model aan. Denen hebben weinig ontslagbescherming, maar zodra ze hun baan kwijtraken, worden ze door iedereen bestookt om ze snel aan ander werk te helpen, ook als daarvoor omscholing nodig is. Medewerkers blijven zo mobiel en dat houdt de werkloosheid structureel laag. Het is voor iedereen wel even omschakelen. Vakbonden kunnen zich als netwerk voor freelancers profileren. Bedrijven die freelancers 15 euro per uur betalen moeten meer voor hun diensten vragen.

Verzekering
Freelancers moeten zich tegen een betaalbare premie kunnen verzekeren. Van den Broek praat daarover met verzekeraars, een akkoord zou op handen zijn. Het is alleen nog niet duidelijk of de overheid verzekeraars moet verplichten om risico’s te accepteren, of dat zzp’ers niet mogen werken als ze geen premie betalen.

Van den Broek: “We mogen niet het risico lopen dat straks één miljoen werkenden zonder verzekering en oudedagsvoorziening rondlopen.”

Bron: FD, 15 januari 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.