"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Fietskoerier start rechtszaak tegen Deliveroo

Deliveroo dwingt alle koeriers die in loondienst zijn om vanaf februari te werken als zzp’ers. Een van de koeriers, Sytze Ferwerda, start nu een rechtszaak tegen het bedrijf.

Hij wordt hierbij financieel gesteund door vakbond FNV en de PvdA.

Deliveroo geeft aan dat de koeriers als zelfstandige flexibeler zijn en meer geld kunnen verdienen, maar de koeriers zijn het daar niet mee eens. Dit najaar werd een Riders Union opgezet.
Vijftig fietskoeriers van Deliveroo hebben donderdag ook een protestmars gehouden door het centrum van Amsterdam tegen het gedwongen zzp-schap.

Maaltijdbezorgers Thuisbezorgd.nl en Foodora hebben hun fietskoeriers wel in loondienst. Ze merken dat er een race naar de bodem plaats ontstaat door de werkwijze van Deliveroo en Ubereats en hebben dat gemeld in de hoorzitting van de Tweede Kamer over platformwerk. Lees meer

Frederique Zebeda van FNV Jong: “Werken voor een platformorganisatie is gewoon werk en zou op basis van een arbeidsovereenkomst moeten gebeuren. Om kosten te besparen wordt er vaak voor schijnconstructies gekozen.”

Deliveroo stopt samenwerking met SMart payroll voor koeriers in BE
In België heeft payrollorganisatie SMart een aantal jaren arbeidscontracten geregeld voor koeriers van Deliveroo. Dat bood de koeriers sociale bescherming. Deliveroo heeft echter eind oktober besloten niet meer gebruik te maken van de diensten van SMart.
Zie het dossier hierover van SMart. SMart heeft ook een vestiging in Nederland.

Bron: RTLZ, 17 november 2017, SMart.be, oktober 2017, Emerce, 16 november 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.