"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vraag naar financieel specialisten verdubbeld

In het eerste kwartaal van 2015 groeide de vraag naar financieel specialisten met 22%, zo meldt Yacht.

Dat is voor een aantal functies twee keer zo veel in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014. Vooral HBO’ers en WO’ers met drie tot en met vijf jaar ervaring zijn gewild. Met uitzondering van een kleine dip in het tweede en derde kwartaal van 2014 was de vraag naar deze groep het gehele jaar constant, nu vertoont die een explosieve groei van 26,9%. Ook de vraag naar accountants blijft groot, namelijk 43% meer dan in het eerste kwartaal van 2014.

Zie de infographic

“Eindelijk is er weer meer vraag naar professionals die een tweede of derde stap willen maken in hun loopbaan. Dat zijn dus veelal mensen met drie tot en met vijf jaar ervaring”, zegt Directeur Finance Ansco Dokkum van Yacht. “Lange tijd was de vraag naar bijvoorbeeld Assistent Controllers constant. Het tweede kwartaal van 2014 liet zelfs lichte krimp te zien.”

Dokkum: “Je merkt dat bedrijven al geruime tijd bezig zijn om hun financiële afdeling toekomstbestendig te maken. Finance Managers en Controllers worden als eerste aangenomen, daarna volgt het verder opbouwen van de afdelingen. Dit is in 2015 duidelijk begonnen. De verandering in de financiële functies en vraag naar een ander soort financial is en blijft een constant proces. Organisaties hebben behoefte aan betrouwbare toekomstscenario’s. De afdeling Finance wordt hier frequenter bij betrokken en neemt steeds vaker zelf het voortouw.”

Verschil per regio
Het valt op dat de vraag naar financieel specialisten zich vooral concentreert in de regio Amsterdam en Den Haag. De vraag in de regio Rotterdam groeit nauwelijks. Eind 2014 waren er landelijk 11.600 financiële vacatures, in 2015 zijn dat er 12.600. In 20% van de gevallen gaat het om vacatures in Amsterdam, waar een groei is van 25% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. De regio Rotterdam laat slechts een groei zien van 7%, 6% van het totale aantal vacatures.

Top 3 Finance vacatures in aantallen:
1. Accountant 2908
2. Business Controller 2359
3. Finance Manager 1532

Top 3 Finance vacatures in % stijging:
Nieuw ten opzichte van 2014 is dat de functies Business Analist en Assistent Controller toetreden tot de lijst met stijgers.
1. Accountant + 43 %
2. Business Analist + 41 %
3. Assistent Controller + 28 %

Bron: Yacht, 18 mei 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.