ZZP Nederland: PvdA op dood spoor met zzp-belasting

0
230

Stichting ZZP Nederland betreurt dat de PvdA zelfstandige ondernemers blijft beschouwen als afhankelijke flexwerkers, die tegen wil en dank door de overheid moeten worden ‘beschermd’ met allerlei verplichtingen.

Partijleider Lodewijk Asscher pleitte er in de Volkskrant voor om bedrijven die zelfstandigen inhuren hoger te belasten om daarmee het kostenverschil tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen. Lees meer

Volgens voorzitter Maarten Post is de beeldvorming een klap in het gezicht van zelfstandige ondernemers, die er bewust voor kiezen om onafhankelijk en zelfstandig in hun inkomen te voorzien. Ook Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt) is kritisch: “Het is een illusie dat de PvdA de klik weer helemaal terug kan draaien naar een cao voor iedereen”.

De algemeen bekende problematiek van werkenden met een laag verdienvermogen, wordt met dit soort generieke maatregelen niet opgelost en is in het nadeel van de echte zelfstandigen, vindt Stichting ZZP Nederland. Samen met andere zelfstandigenorganisaties wordt gewerkt aan oplossingen, waarbij onafhankelijke zelfstandigen in vrijheid kunnen ondernemen en afhankelijke werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt perspectief wordt geboden. “Wij streven daarbij naar oplossingen die op breed draagvlak kunnen rekenen”, zegt Post.

Bron: ZZP Nederland, 22 januari 2020