PvdA wil kostenverschil werknemers en zzp’ers verkleinen via belastingverhoging

0
224

De PvdA wil het kostenverschil tussen werknemers en zelfstandigen drastisch verkleinen via belastingverhoging, die bedrijven terugverdienen als zij werknemers in vaste dienst nemen.

Dat meldt de Volkskrant in een interview met Lodewijk Asscher, leider van de PvdA, die werkt aan een nieuwe arbeidsmarktvisie.

Hij denkt aan een belastingverhoging voor bedrijven van 4,5 tot 9 miljard euro per jaar. Een deel van de opbrengst van de belastingverhoging is nodig voor een nieuwe collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook moet voortaan pensioenpremie worden betaald voor zelfstandigen die door bedrijven worden ingeschakeld.

Asscher vindt dat de concurrentie tussen werknemers en zelfstandigen uit de hand is gelopen; de Wet Arbeidsmarkt in balans (Wab) is goed bedoeld maar werkt verkeerd uit. Zijn voorstellen gelden alleen voor bedrijven die met zelfstandigen werken, dus niet voor particulieren die bijvoorbeeld een zelfstandige timmerman een klus laten doen.

Bron: Volkskrant, 21 januari 2020

Zie ook Pensioenakkoord
Zelfstandigen kunnen volgens dit akkoord makkelijker deelnemen aan een pensioenfonds, maar het wordt niet verplicht. Wel moeten zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, tenzij ze kunnen aantonen dat ze voldoende eigen vermogen hebben.