Uitzendkrachten krijgen ‘eerste hulp’ bij geldzorgen

0
211

Uitzendkrachten krijgen ‘eerste hulp’ bij geldzorgen
CNV Geldzorg werkt samen met Stichting Doorzaam
Uitzendkrachten kunnen vanaf vandaag een beroep doen op gratis hulp bij hun financiële huishouding. Het project ‘Eerste hulp bij geldzorgen’ is een pilot van Stichting DOORZAAM, die wordt uitgevoerd door CNV Geldzorg.

Marten Jukema, CNV-onderhandelaar voor de uitzendbranche, verwacht dat veel uitzendkrachten baat zullen hebben bij de eerste hulp. “Door de coronacrisis worden kwetsbare groepen nu extra hard geraakt. Veel uitzendkrachten zijn hun baan kwijt of kunnen minder uren werken. Bovendien is de toekomst erg onzeker. Met dit project kunnen we mensen helpen om beter zicht te krijgen op hun financiën en de keuzes die ze maken.”

Adriana Stel, directeur DOORZAAM: “Een stabiele financiële basis is een van de eerste stappen voor de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Pas als die op orde is, zal er echt ruimte zijn om verder te werken aan hun ontwikkeling.”

Gevolgen coronacrisis
Uit een peiling van platform ‘Wijzer in geldzaken’ en onderzoek van het Nibud blijkt dat de coronacrisis grote gevolgen heeft voor financieel kwetsbare groepen. Van de laagbetaalde flexwerkers zegt 62% dat hun inkomen is gedaald door de coronacrisis. “De groep die al in een moeilijke positie zat, heeft het nu nóg zwaarder. We maken ons daar grote zorgen over”, zegt Jukema.

Budgetcoach, startpakket en digitale cursus

Als uitzendkrachten zich aanmelden bij Eerste hulp bij geldzorgen, krijgen zij:
• een eigen coach, die gedurende het traject contact houdt en advies geeft
• een startpakket met praktische hulpmiddelen (zoals een map, kasboek, tabbladen met tips)
• een digitale cursus ‘Uitkomen met je inkomen’

Niet alleen
Marjolein van Lonkhuijzen, projectleider CNV Geldzorg, hoopt dat veel uitzendkrachten gebruikmaken van de eerste hulp. “Het uiteindelijke doel is dat mensen meer rust krijgen en een beter inzicht in hun financiën, om te voorkomen dat de problemen steeds groter worden.”

Chantal Huinder, manager duurzame inzetbaarheid bij DOORZAAM: “Met de eerste hulp willen we uitzendkrachten laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Dat ze een beroep kunnen doen op onze hulp en begeleiding vanuit CNV Geldzorg.”

Over DOORZAAM
DOORZAAM is de stichting voor de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten en gelooft dat elke uitzendkracht vitaal, veilig, vaardig en met plezier zijn/haar werk moet kunnen (blijven) doen.

Bron: CNV en Doorzaam, 26 mei 2020

Lees ook
600 euro fooi voor uitzendkrachten
Vooral uitzendkrachten in eerste kwartaal vaker zonder werk
DOORZAAM maakt uitzendkrachten duurzaam inzetbaar
Verzuim door schulden, wat kun je doen?