"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Tijdelijk minder aannemen, meer investeren in employer branding

Al meer dan een kwart van werkgevers voor studenten en young professionals geeft aan een hiring freeze te hebben ingesteld vanwege de Coronacrisis, en nog eens één op de drie werkgevers neemt op dit moment minder afgestudeerden en young professionals aan.

Verandering in employer branding investeringenIn tijden waarin geen nieuwe mensen worden aangenomen, is volgens recruiters het belang van investeren in employer branding juist toegenomen en wordt er geïnvesteerd in digitale manieren op met kandidaten in contact te komen. Dat blijkt uit een survey onder Nederlandse recruiters door online jobsite voor studenten en young professionals Magnet.me.

vragen van recruiters tijdens coronacrisis, bron: magnet.me

‘In september weer op het normale niveau’
Uit resultaten van de survey onder meer dan 200 werkgevers blijkt dat 27,4% van de werkgevers een hiring freeze heeft ingesteld. Daarbovenop komt dat één op de drie werkgevers aangeeft op dit moment minder mensen aan te nemen. Deze ontwikkelingen zijn volgens ruim driekwart van hen tijdelijk: ze verwachten dat hun recruitment in (of voor) september 2020 weer terug op het ‘normale’ niveau is.

Verwacht moment dat recruitment weer op normaal niveau is

Investeren in employer branding
Terwijl werkgevers tijdens de crisis vaak gedwongen zijn om minder of geen nieuwe studenten en young professionals aan te nemen, blijft het recruitmentbudget van recruiters vooralsnog grotendeels onveranderd. Meer dan 55,7% geeft aan dat er hun recruitmentbudget hetzelfde is, terwijl voor 29,2% geldt dat er in is gesneden. Voor 3,3% is het zelfs verhoogd.

Om hoogopgeleid talent toch aan zich te binden, focussen werkgevers zich daarom nu vooral op employer branding. Daar wordt in deze tijden dan ook meer (35,8%) of hetzelfde (50%) in geïnvesteerd. Het is een ontwikkeling die laat zien dat ondanks de verminderde capaciteit om mensen aan te nemen, recruiters wel nog steeds het contact met kandidaten zoeken en zichzelf als werkgeversmerk graag in de kijker spelen.

“Nu iedereen thuis zit kunnen we door middel van employer branding laten zien dat we een aantrekkelijke werkgever zijn voor talent. De fysieke afstand door huidige maatregelen maakt het nog belangrijker om jezelf te onderscheiden en zo toekomstige kandidaten aan je te binden.” – Eline van der Pluijm, Recruiter bij USG Finance

E-housedays
Doordat inhousedagen en andere carrière evenementen door de geldende maatregelen vanzelfsprekend voorlopig niet meer georganiseerd kunnen worden, zijn veel werkgevers overgestapt naar de digitale variant ervan: e-housedays. Inmiddels staan op Magnet.me nu al 25 van dit soort digitale inhousedagen en nog eens 60 andere online evenementen op de planning voor de komende weken waar studenten en young professionals zich voor kunnen aanmelden.

“Het is gebleken dat we met wat creatieve aanpassingen al onze offline recruitment events ook online kunnen aanbieden. En we merken dat het goed werkt, omdat we nu extra toegankelijk zijn. Voor kandidaten vereist het minder investering, zoals naar ons kantoor reizen en het contact voelt nog steeds wel persoonlijk aan.” – Arlette van Lint, Corporate Recruiter bij ORMIT

Vaker een video-interview, ook na Corona
Overigens verwacht een derde van de recruiters, ook na het Coronatijdperk, vaker e-housedays te organiseren. Bijna driekwart verwacht zelfs, ook als de maatregelen zijn opgegeven of versoepeld, veel vaker video-interviews te houden. Kandidaten kunnen dus in de toekomst veel vaker dan voorheen een uitnodiging verwachten voor een video-interview in plaats van een fysiek sollicitatiegesprek. Daarmee lijkt de Coronacrisis dus ook op die manier recruitment een stuk digitaler te hebben gemaakt.

“Zowel online evenementen als virtueel solliciteren blijken in trek bij sollicitanten. Dit kan ook zeker efficiënt zijn. Je kan ten slotte ieder moment achter je computer gaan zitten. Daarnaast zijn er veel positieve reacties op de virtuele inhousedagen die we gepland hebben.” – Eline van der Pluijm, Recruiter bij USG Finance

blijvende impact van Corona op recruitment

“Meer digitaliseren is een optie die we serieus overwegen. Het is vooral een breakthrough geweest dat juist ook het selectieproces (incl. rollenspellen met acteurs) goed online kan. De optie om naast offline ook online evenementen te organiseren biedt meer mogelijkheden en voegt daarom echt waarde toe.” – Arlette van Lint, Corporate Recruiter bij ORMIT

Bron: Magnet.me, 23 april 2020

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.