PostNL stopt met contracting in sorteercentra

0
461

PostNL heeft besloten om te stoppen met contracting en te gaan werken met uitzendkrachten in zijn pakkettensorteercentra.

Dat meldt PostNL dinsdag in een persbericht.

Vakbond FNV heeft Tempo-Team (een dochter van Randstad) en PostNL gedreigd met een rechtszaak. De vakbond beschuldigde PostNL van ontduiking van de eigen cao. Lees meer

1.800 medewerkers
Randstad geeft aan dat het dreigement van FNV niet de directe verandering in gang heeft gezet. ‘Er werd al veel eerder over gesproken. Het kost maanden van voorbereiding om dit besluit te nemen. Het besluit raakt circa 1800 medewerkers. Omdat Tempo-Team met deze ploegen ook pieken en dalen bij de klant opvangt, is het omzetten van de contracten complex en niet van vandaag op morgen geregeld. In het derde kwartaal is het vermoedelijk afgerond,’ aldus directeur Roger Luijten van Tempo-Team in het FD. Lees meer

Gelijk loon voor gelijk werk
Uitzendkrachten worden beloond op basis van de cao voor uitzendkrachten (ABU-cao) en dus de inlenersbeloning van de PostNL-cao. Dit betekent: gelijk loon voor gelijk werk.
Contracting is ‘aangenomen werk’, daarvoor geldt de uitzendcao niet.

Groei
Het pakkettenbedrijf van PostNL groeit elk jaar en biedt aan steeds meer mensen werk. Zo komen er dit jaar minstens 500 extra pakketbezorgers bij in vaste dienst. Van de overige bezorgers is het merendeel in dienst bij ondernemers, zo meldt PostNL.

Afbouw van contracting
Medewerkers in dienst van contractingpartijen worden door hun werkgever geïnformeerd over de individuele gevolgen. PostNL start met afbouwen in 2019 en uiterlijk in 2020 gaan de laatste pakkettensorteercentra over op uitzenden. In het ochtendproces blijft PostNL samenwerken met partners die kansen bieden aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Achtergrond
Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten & Logistiek van PostNL: “Onze mensen leveren elke dag opnieuw een enorme prestatie door meer dan 800.000 pakketten te bezorgen in heel Nederland en België. De pakketsorteerders vormen in dit proces een onmisbare schakel.

Wij hebben ooit gekozen voor contracting omdat onze partners in staat zijn om het sorteerproces beter uit te voeren en de wens om maximaal ontzorgd te worden in de aansturing van onze sorteerprocessen. We blijven werken aan de kwaliteit van onze dienstverlening en een gezonde toekomst voor iedereen die bij en voor ons werkt.”

Bron: PostNL, persbericht 19 februari 2019