FNV beschuldigt Randstad van ontduiking cao PostNL

0
687

De vakbond daagt TempoTeam (dochter van Randstad) voor de rechter wegens cao-ontduiking bij PostNL, en stelt ook PostNL aansprakelijk.

Dit meldt het FD naar aanleiding van sommatiebrieven van de FNV.

FNV
Het gaat om duizenden pakketsorteerders die nachtwerk verrichten op negen locaties, en de schade zou nu al acht miljoen bedragen. Volgens de FNV maakt Randstad misbruik van ‘contracting’ als goedkoop alternatief voor uitzenden. De bond eist dat de cao wordt nageleefd, en betaling van achterstallig loon en overuren.

Contracting
Volgens PostNL en TempoTeam is de constructie bedoeld om het de opdrachtgever makkelijker te maken, en niet om kosten te besparen. Zij stellen dat contracting tijdens het cao-overleg aan de orde kwam, maar dat de FNV daar niet over wilde praten. Ook zouden de sorteerders geen minimumloon krijgen, zoals de bond beweert.

ABU
Contracting zou het traditionele verdienmodel van de uitzendwereld kunnen ondergraven. ABU-directeur Jurriën Koops waarschuwde begin dit jaar uitzenders al dat zij zich niet door opdrachtgevers moeten laten verleiden.

Uitruil
De FNV heeft eerder al PostNL-inleenpartners In Person, 365Werk en YoungCapital gesommeerd. FNV-bestuurder Masja Zwart begrijpt dan ook niet dat Randstad en PostNL dit risico nemen. Zij bevestigt dat uitfasering van contracting is besproken, maar dat de bonden in ruil daarvoor niet wilden afzien van achterstallig loon.

Bron: FD, 12 januari 2019

Randstad: contracting is legitiem
In een reactie zegt Randstad de ramkoers van FNV te betreuren. ‘Net als in de schoonmaak of de beveiliging is contracting een vorm van aangenomen werk. Het is een volstrekt legitieme manier om opdrachtgevers de organisatie van bepaalde bedrijfsprocessen uit handen te nemen.’