Ondernemers onbekend met soepeler hypotheekregels

0
198

Driekwart van de zelfstandig ondernemers verwacht dat zij bij een hypotheekaanvraag over meer financiële middelen moeten beschikken dan mensen die in loondienst werken. Daarnaast is bijna driekwart ervan overtuigd dat het proces om een hypotheek af te sluiten lastiger is als zelfstandige.

Ondernemers weten vaak niet dat de regels voor het krijgen van een hypotheek zijn versoepeld en dat zij al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek kunnen afsluiten. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Hypotheekverstrekking aan zzp’ers en ondernemers’ van het GfK, in opdracht van De Hypotheker.

Meer belemmeringen
Voor 7 op de 10 zelfstandigen weegt de vrijheid zwaarder dan een stabiele financiële situatie in loondienst. Dit zorgt wel voor onzekerheid, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Ruim 7 op de 10 zelfstandigen die binnen vijf jaar een huis willen kopen, verwachten hierbij meer belemmeringen te ondervinden dan iemand in loondienst.

In loondienst voor huis
Van deze groep zegt een op de vijf zelfs te hebben overwogen in loondienst te gaan om een woning te kunnen kopen. Daarnaast stellen zes op de tien zelfstandigen die binnen vijf jaar een huis willen kopen dat de ‘strenge regels’ het lastig maken om een hypotheek te krijgen als zelfstandige.

Versoepeld
De mogelijkheden voor zelfstandigen bij het afsluiten van een hypotheek zijn echter versoepeld. Vroeger waren minimaal drie jaarrekeningen nodig voor een hypotheekaanvraag, nu kunnen ondernemers al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek afsluiten op basis van een inkomensverklaring.

Inkomensverklaring
Met een Inkomensverklaring Ondernemer wordt een uitgebreide analyse gemaakt van de onderneming over de afgelopen drie jaren, of korter als de onderneming korter bestaat. Bij het vaststellen van het inkomen wordt ook rekening gehouden met eventueel inkomen uit loondienst en/of sociale uitkeringen.

Tool
Het toetsingsinkomen op basis van de Inkomensverklaring Ondernemer is afhankelijk van verschillende factoren, waardoor het voor veel zelfstandig ondernemers onduidelijk is of zij in aanmerking komen voor een hypotheek. De Hypotheker heeft daarom samen met Raadhuys een online tool ontwikkeld waarmee zelfstandigen snel duidelijkheid kunnen krijgen wat hun mogelijkheden voor een hypotheek zijn.

Bron: De Hypotheker, 3 december 2019