"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Freelancers verhogen uurtarief en werken aan financiële onafhankelijkheid

De pandemie heeft aanzienlijke invloed gehad op de uurtarieven en manier van factureren bij freelancers in Nederland.

Fiverr, een internationale marktplaats voor freelancers, deed onderzoek naar de impact en gevolgen van de coronacrisis op freelancer. Een van de conclusies is dat bijna veertig procent van de freelancers het tarief heeft verhoogd.

Slechts twee procent van de Nederlandse freelancers geeft aan dat de pandemie niet van invloed is geweest op hun tarief. Van de ondervraagde zegt 37 procent dat zij hun uurtarief hebben verhoogd sinds de uitbraak van de pandemie. “Tijdens de pandemie is de onderhandelingspositie van freelancers duidelijk verstevigd”, zegt Peggy de Lange, verantwoordelijk voor de internationale groei bij Fiverr.

“Door de onzekerheid en wisselvalligheid van de economie zijn bedrijven meer gaan bouwen op de diensten van freelancers. Zo zagen we al in mei dat bijna veertig procent van de mkb’ers minimaal een keer per week met een freelancer werkt. Denk bijvoorbeeld aan de noodgedwongen digitalisering, waar veel ondernemingen plotseling hulp voor nodig hadden. Freelancers hebben op hun beurt de kans benut door de uurtarieven wat te verhogen.”

Naast de tarieven is ook de manier waarop freelancers gemaakte uren factureren op veel vlakken gewijzigd. Zo geeft veertig procent aan nu extra kosten te rekenen voor aanpassingen op eerder opgeleverd werk. Bijna 38 procent zegt sinds de pandemie niet langer een tarief per uur te rekenen, maar per project. Eenzelfde percentage stelt niet langer gratis te werken, ook wanneer het maar iets kleins betreft. 35 procent rekent sinds de pandemie een hoger tarief wanneer sprake is van drukte. “Freelancers passen wel vaker de tarieven aan wanneer de vraag hoog is”, concludeert De Lange. “Toch geeft dit een duidelijke professionaliseringsslag onder freelancers goed weer.”

Sparen en beleggen
Bijna een derde van de freelancers geeft aan meer dan een jaar aan levensonderhoud bij elkaar te hebben gespaard. “Het aantal binnenkomende opdrachten varieert voor freelancers vaak sterk per moment”, zegt De Lange. “Zij kunnen vaak niet rekenen op een vast salaris per maand. Om die reden gaan freelancers meestal verstandig met hun inkomsten om.”

Drie op de tien Nederlandse freelancers is bezig met de uit de Verenigde Staten overgewaaide trend Financial Independence, Retire Early, waarbij het idee is zuinig te leven, geld te beleggen en zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te zijn.

Over het onderzoek
Dit is onderzocht onder ruim duizend Nederlandse freelancers door Censuswide in opdracht van Fiverr tussen 14 en 23 juli 2021.

Bron: Fiverr, 11 augustus 2021

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.