"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Executive arbeidsmarkt in de online economie gaat door

De traditionele economie en -arbeidsmarkt kwamen in de afgelopen weken tot een abrupte halt. Maar de online economie en daardoor ook de online arbeidsmarkt blijken onaangetast.

Executive search gaat door

Dat meldt het vacatureplatform topofminds.com van Top of Minds Executive Search. Dit bedrijf ziet bovendien dat er steeds meer job offers worden gedaan met een onbepaalde startdatum.

Top of Minds is een van de grotere executive search bureaus, met een focus op het mid-level executive segment (100.000 – 200.000 euro salaris). Auke Bijnsdorp, Managing Partner Top of Minds: “Normaliter staan er meer dan 100 vacatures open op onze website, nu is dat de helft. De vacatures die verdwenen zijn, waren afkomstig uit de offline economie. Denk aan fysieke retail, leisure of productie. Voor veel functies met een online werkveld is er geen vertraging. Integendeel, voor veel bedrijven in e-commerce of logistiek is het nu alle hens aan dek.”

Welke profielen zijn in de crisis veelgevraagd?
Executive vacatures die nu veel voorkomen zijn rollen in strategisch management, gericht op het verzilveren van groeikansen. Bijnsdorp: “De digitalisering versnelt enorm. Dat zien wij vooral binnen e-commerce, met grote behoefte aan ervaren mensen voor posities als E-Commerce Manager, Head of Business Development of COO en CCO rollen bij succesvolle start & scale-ups – want die zijn er gelukkig ook nog steeds in Nederland. Er tekent zich in versneld tempo een nieuwe economie af, met daarbij een moderne arbeidsmarkt.”
Maar ook de offline economie kent nog steeds vruchtbare terreinen voor banenzoekers in het hogere segment. “Er zijn een hoop vitale sectoren, ook buiten de zorg, die gewoon blijven draaien. Zo plaatsten we bijvoorbeeld deze week managers bij bedrijven die zich bezighouden met machinebouw, afvalverwerking en transport.”

Lichtpunten
Het is lang niet overal kommer en kwel. Bijnsdorp zegt hierover: “Het valt me op dat het aandeel bedrijven wat positief gestemd is erg groot is. Veel groter wat je zou denken op basis van de macro-economische berichtgeving. Ruwweg de helft van onze werkgevers gaat gewoon door met werven. Omdat hun bedrijfsvoering niet door de crisis wordt geraakt of omdat ze verwachten dat de economische terugval van beperkte duur is en als eerste willen profiteren van de wederopbouw die daarop volgt. Een andere, veelgehoorde afweging heeft betrekking op de schaarste op de arbeidsmarkt. Voorheen was het heel lastig om aan goede mensen te komen. Dankzij de coronacrisis wordt dat makkelijker, dus grijpen sommige bedrijven nu hun kans.”

Onbepaalde startdatum
Een job offer met een onbepaalde startdatum komt wel steeds vaker voor. “Bedrijven willen een topkandidaat graag aan zich binden, maar vinden het plannen van een startdatum nog een uitdaging. In een kwart van de gevallen zien we nu dat er wel overeenstemming wordt bereikt over het salaris, maar dat de startdatum nog open blijft. De werknemer zegt dan zijn oude baan ook nog niet op maar staat in de startblokken om over te stappen als de lock-down is opgeheven.”

Bron: Top of Minds, 17 april 2020

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.