"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Deze crisis vraagt het uiterste van ieders aanpassingsvermogen

Interview met Simone Groeneboer, directeur MKB bij Start People

‘Deze crisis vraagt het uiterste van ieders aanpassingsvermogen en inzet.’

Simone Groeneboer
Simone Groeneboer, directeur MKB bij Start People

Flexibel werken wordt vaak toegespitst op contractvormen, maar in deze coronacrisis gaat het nu meer dan ooit om attitude, aanpassingsvermogen, bereidheid om mee te werken aan wat op dit moment nodig is.

Intermediairs en flexmedewerkers vangen de eerste klappen op.

Flexibiliteit voor ieder van ons belangrijker dan ooit
“Er wordt op dit moment nog veel meer flexibiliteit van ons gevraagd dan anders,” zegt Simone Groeneboer.

“De impact van de pandemie begint nu pas overal in te dalen. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt als land, als branche en als organisatie. Als uitzendorganisatie zijn wij van levensbelang, tegelijk zijn wij de periferie van het bedrijfsleven. In de horeca, de evenementenbranche en toeleveranciers, de retail is nu vrijwel al het werk voor onze flexmedewerkers stopgezet. Ieder van ons begrijpt dat.

Aan de andere kant zijn er ook heel veel bedrijven die juist nu heel veel hulp nodig hebben. Dat komt door uitval binnen teams in bedrijven vanwege ziekte, of het niet of hooguit vanuit huis kunnen werken.

Dit geldt met name voor de bedrijven binnen de vitale sectoren. Bijvoorbeeld de zorg, maar ook voor de toeleveranciers binnen de zorg. Er is veel vraag naar ziekenhuisbedden. Een klant van ons maakt katheters, onder andere voor patiënten die om te herstellen in coma worden gehouden. Deze klant heeft juist een verhoging van de productie.”

Zoveel mogelijk mensen aan het werk houden
“Ons doel is om zoveel mogelijk flexmedewerkers aan het werk te houden. Daar waar we mogelijkheden zien, proberen wij vraag en behoefte samen te laten komen.

ASA Talent als voorbeeld, een dochteronderneming van USG People, is gespecialiseerd in de bemiddeling van studenten. Veel studenten werken in de horeca, de hospitality, waar  de vraag nu helemaal is weggevallen. Kunnen wij die studenten herplaatsen bij een klant die moet opschalen vanwege de crisis? Zo zitten wij midden in dat web en we proberen iedereen aan het werk te houden, maar dat lukt niet altijd.”

Intern ook flexibel zijn
“Het geldt natuurlijk ook voor ons eigen team: als bij ons het aantal uren terugloopt, heeft dat consequenties. We hebben op dit moment onze vacatures on hold gezet.
Bij een vestiging in Groningen is nog geen terugval. Daar zijn intern twee vacatures, waarvoor we medewerkers van elders vragen om daar bij te springen. Het vraagt aanpassingsvermogen. Maar we zien dat hierin iedereen meebeweegt en zijn/haar rol pakt. Collega’s werken veelal vanuit huis nu en dan maakt het eigenlijk niet uit voor welke vestiging je aan de slag gaat. Ik ben er trots op om te zien dat collega’s elkaar weten te vinden, elkaar helpen en zo goed samenwerken. De interne verbondenheid om samen zo goed mogelijk in te spelen op deze crisis is fantastisch.

Ook bij het UWV, de organisatie die alle maatregelen van de regering nu moet omzetten in de uitvoering en bij de Belastingdiensten worden heel veel extra uren gedraaid. In ziekenhuizen werken mensen nu dag en nacht. Er is nog steeds veel vraag naar hulp, alleen op andere plekken en bij andere organisaties.”

Wat kan ik doen om te helpen?
“Het positieve van deze periode is dat iedereen nadenkt over wat hij kan doen. Zo werkt een vriendin van mij als verpleegkundige in een centrum voor plastische chirurgie. Zij doet nu een opfriscursus, vanuit het besef: ‘wat moet ik doen om elders ingezet te kunnen worden, waar mijn hulp op dit moment harder nodig is’.
Onze zusterorganisatie Medi Interim heeft een oproep gedaan aan studenten Geneeskunde en mensen met een verleden binnen de zorg om zich aan te melden bij hen. Hier wordt veel gehoor aan gegeven. Op deze manier helpen we allemaal daar waar we kunnen.”

Gratis trainingen bij USG People College
“Opleiden en bijscholen is nu aan de orde van de dag. Met USG People College zijn wij een van de grootste opleiders binnen de branche. Al is de situatie binnen enkele weken op zijn kop gezet. Juist ook nu blijven wij opleiden en ontwikkelen. Tot een maand geleden kon ik garanderen dat tien operators in opleiding na het behalen van hun certificaat direct aan het werk konden. Uiteraard is de situatie nu minder zeker, aan ons de taak om te blijven zoeken naar bedrijven die nu of nog steeds de vraag naar gekwalificeerde medewerkers hebben.”

Alle vacatures binnen de holding met elkaar delen
“Binnen USG People delen wij nog meer dan ooit alle vacatures met elkaar. Onder de paraplu van USG People opereren veel units die elk een segment van de markt bedienen. In het verleden opereerden we nog wel ieder voor zich. Alle vacatures zijn nu intern open gesteld, bij klant X moeten er zoveel mensen uit, bij een ander segment heeft klant Y zoveel mensen nodig om supermarkten te bevoorraden met chauffeurs. Zo proberen we alle flexmedewerkers zoveel mogelijk te herplaatsen. En daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.”

Optimisme verspreiden
“In elke regio maken we een goed nieuwsbulletin, waarin we met elkaar delen wat er lukt. Wij willen het geloof vasthouden dat wij er samen doorheen komen. We doen ons uiterste best om werk te vinden voor mensen. Daar zijn we voor, die drive is super gaaf. Daar blijven we keihard voor aan het werk.”

Op afstand en toch samen
“We werken op afstand, maar willen ons verbonden voelen. Daarom beginnen we als team elke dag samen via Skype, we lunchen zo ook samen en sluiten samen de dag af.”

Wekelijks contact met klanten en flexmedewerkers
“Wij bellen met iedereen en houden zo contact met al onze klanten en flexmedewerkers. We vragen: hoe is het met jou, hoe gaat het? Dat zijn geen commerciële telefoontjes. We snappen het als we te horen krijgen dat een opdrachtgever flexmedewerkers moet laten gaan. Voor ons is het dan onmiddellijk de vraag: waar en hoe kunnen wij herplaatsen? We gaan meteen door met de bemiddeling. Al lukt het maar voor de helft, is dat al een succes, maar uiteraard gaan we voor meer. Wij zijn van werk, wij geloven dat werk waarde geeft en dus ook in deze tijd trekken we alles uit de kast om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en de juiste match te maken.”

Wees voorzichtig, zorg voor jezelf en elkaar
“Belangrijk voor het indammen van de verspreiding van de ziekte is: zorg voor jezelf en zorg voor elkaar. Daarover houden wij ook nauw contact met onze flexmedewerkers. Het virus lijkt zo onzichtbaar, maar het is er wel. Wij houden ons dus volledig aan de richtlijnen, want dan alleen weten we het virus hopelijk ook zo snel mogelijk te bestrijden en dat is wat wij allemaal nodig hebben.”

Veerkracht laten zien
“Deze tijd vraagt dat we nieuwe ideeën en andere oplossingen verzinnen. Ik ben zo trots en blij met de flexibiliteit en de creativiteit van iedereen. We blijven veerkrachtig om nieuwe initiatieven te tonen. Hoe naar de situatie ook is. Dat is de mooie kant van zo’n crisis.”

Interview: Hinke Wever

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.