40% van mensen met onregelmatig werk overwoog baan op te zeggen

0
56

Vier op de tien werknemers met onregelmatige werktijden overwogen het afgelopen jaar om hun baan op te zeggen.

Dit blijkt uit onderzoek van Quinyx onder ruim 1.500 mensen met onregelmatige werktijden. Met het onderzoek peilt Quinyx jaarlijks de wensen en behoeften van mensen met onregelmatige werktijden.

Werkgerelateerde stress
Driekwart van de respondenten denkt eenvoudig een andere baan te kunnen vinden. Dat is een opvallende stijging ten opzichte van vorig jaar (61%). Een kwart geeft aan het afgelopen jaar daadwerkelijk van baan te zijn gewisseld of opgezegd te hebben. De belangrijkste reden hiervoor is werkgerelateerde stress (20%). Ook het gebrek aan loonsverhoging (19%) en doorgroeimogelijkheden (17%) worden vaak genoemd. Andere veel voorkomende redenen om van baan te wisselen zijn de mate waarin werk het persoonlijke leven beïnvloedt (16%), een onprettige werkomgeving (14%) en onvoldoende waardering (13%).

Afhankelijk
Volgens Maarten de Boo van Quinyx kunnen werknemers in sectoren als de zorg, detailhandel, horeca en logistiek zo ergens anders aan de slag. Door de krappe arbeidsmarkt worden werkgevers afhankelijker van hun werknemers dan andersom. Naast een goed salaris en ontwikkelmogelijkheden is een prettige werkomgeving nog belangrijker geworden.

Pluspunten
Werkplezier (36%) staat met stip op één als belangrijkste factor in een baan, gevolgd door flexibiliteit in het werkschema (21%) en loonsverhoging (17%). Loonsverhoging zou bovendien voor de helft van de respondenten (51%) invloed hebben op hun motivatie. Ook duidelijkere doorgroeimogelijkheden (27%), waardering voor het geleverde werk (34%), meer flexibiliteit (24%) en minder werkgerelateerde stress (24%) zouden leiden tot een verhoging in motivatie op het werk, aldus de werknemers.

Flexibiliteit
De Boo ziet een aantal belangrijke kansen voor werkgevers om de werkomgeving te verbeteren: “Geef medewerkers autonomie en spreek waardering uit. Zorg voor flexibele roosters die rekening houden met de individuele wensen van de medewerkers. Daarnaast is het cruciaal om optimale werkroosters te creëren. Zo neemt stress op de werkvloer, door bijvoorbeeld onderbezetting, af. Gewaardeerde en betrokken werknemers zijn vaker tevreden met hun baan, waardoor personeelsverloop vermindert en bedrijfsvoering van een hogere kwaliteit blijft.”

Het onderzoek is uitgevoerd door Pollfish in opdracht van Quinyx in maart 2022. In totaal zijn er 10.500 uurloners van achttien jaar en ouder uit tien verschillende landen ondervraagd, waarvan 1.502 Nederlanders. Respondenten zijn onder andere werkzaam in de zorg, logistiek, detailhandel en horeca.

Bron: Quinyx, 28 april 2022