SLUIT MENU

AWVN: ‘Loonafspraken april onder 4 procent’

AWVN laat in het cao-maandbericht over april weten dat de gemiddelde loonafspraak in nieuwe cao’s in april 3,7 procent bedroeg. 

De gemiddelde loonafspraak in nieuwe cao’s bedroeg in april 3,7 procent. Het is voor het eerst in tweeënhalf jaar dat het maandpercentage onder de 4 procent uitkomt. Het lijkt erop dat de daling van de loonafspraken na een periode van stagnatie weer wordt voortgezet. Dat meldt AWVN als belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers in haar cao-maandbericht over april. De april-cao’s gelden voor 104.000 werknemers. Afgelopen maand werden 31 cao’s afgesloten.

Sinds het hoogste maandgemiddelde van 8 procent in juni 2023 nemen de loonafspraken in cao’s alweer geruime tijd af. Deze daling stokte afgelopen najaar. De maandgemiddelden bleven sindsdien hangen op net boven de 4 procent. De 3,7 procent van april is het eerste maandgemiddelde in ruim tweeënhalf jaar dat onder de 4 procent uitkomt. Het gemiddelde over 2025 ligt na 4 maanden met 4,1 procent nog wel boven de 4.

In haar duiding van de april-cijfers stelt AWVN dat het erop lijkt dat de gemiddelde loonafspraak nu eindelijk weer een dalende trend vertoont. De werkgeversvereniging uit al geruime tijd haar zorg over de hoge loonafspraken. Dit vanwege de onzekere en voor sommige sectoren ronduit slechte vooruitzichten, met name in de industrie. ‘Afschaling van productiecapaciteit en reorganisaties vinden nu bij diverse industriële bedrijven plaats, soms zelfs gevolgd door bedrijfssluiting. Om te helpen die trend te keren, is het noodzakelijk dat de vakbonden in de cao-onderhandelingen de gezondheid en de marktpositie van bedrijven als uitgangspunt nemen’, stelt AWVN. Dat de FNV standaard een loonwens van 7 procent op tafel legt, ongeacht de toestand bij het betreffende bedrijf of bedrijfstak, is werkgevers een doorn in het oog.

AWVN wijst er verder op dat de in de industrie ontslagen werknemers – als gevolg van de krappe arbeidsmarkt – meestal snel een andere baan vinden. Toch is het verlies van economische activiteiten een probleem. ‘Deze ontwikkeling betekent een verzwakking van de economische structuur. De industrie in Nederland is hoogproductief, vormt een cruciaal onderdeel van vele bedrijfsketens en geeft Nederland een goede positie in de wereldeconomie. Als de industrie verzwakt, zijn ook toeleveranciers en afnemers en hun werknemers op termijn de klos.’

Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende 12 maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten. De periodieke cao-cijfers van het CBS kijken terug op de realisatie van de gemaakte cao-afspraken.

Kerncijfers

Loonafspraken april, gemiddeld 3,7%
Loonafspraken kalenderjaar 2025, gemiddeld 4,1%
Loonafspraken kalenderjaar 2024, gemiddeld 4,9%
Hoogste maandgemiddelde afgelopen jaren 8,0% in juni 2023
Laagste maandgemiddelde afgelopen jaren 1,6% in oktober 2020
Aantal nieuwe cao-akkoorden in april 2025 31 voor 104.000 werknemers
Gemiddeld aantal nieuwe cao-akkoorden in maand april 32
Aantal aflopende cao’s in 2025 438 voor 2,9 mln. werknemers
Aantal vernieuwde cao’s die in 2025 ingaan 161 voor 1,6 mln. werknemers
Aantal openstaande cao’s op dit moment (expiratie in 2025) 277 voor 1,3 mln. werknemers

Het cao-seizoen in één oogopslag

Aantal afgesloten akkoorden en gemiddelde afgesproken cao-loonstijging per afsluitmaand (exclusief incidentele loonsverhogingen).

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *