SLUIT MENU

Beter resultaat bij lagere omzetgroei van Brunel Nederland

De omzet van Brunel Nederland groeide in het tweede kwartaal van 2024 weer wat minder. Onder aan de streep bleef er meer over. Dat geldt niet voor het concern als geheel, zo constateert FlexNieuws hoofdredacteur Wim Davidse in zijn analyse van de kwartaalcijfers.

Wereldwijd zag Brunel de omzet in het tweede kwartaal met +4% groeien ten opzichte van vorig jaar, naar 346,3 miljoen euro (organisch, dus na correctie voor werkbare dagen, eventuele overnames en wisselkoersverschillen). In het eerste kwartaal was dat nog +13%. Na de +18% van 2023 is de afkoeling duidelijk.

Druk op de marge, de winst en de conversieratio

De totale brutomarge kromp zelfs met -4% (organisch, -1% as is), met als gevolg dat de brutomarge als percentage van de omzet van het totale concern zakte naar 18,8% (20,0% een jaar eerder). Die vrij lage brutomarge is vooral een gevolg van alle regio’s behalve Nederland en DACH, en de daling is een vooral een gevolg van de daling in de DACH-regio en van het strategische segment Renewables en het segment Industrials & Technology.

 

 

De winstmarge (voor rente en belastingen, EBIT) zakte van 3,4% in Q2 2023 naar 3,1% van de omzet. De conversieratio (winstmarge als percentage van de brutomarge) kwam uit op een vrij lage 16,7% (een mooie waarde is 25% of hoger). Daarmee lijken er uitdagingen te liggen op drie terreinen: marge, kosten en productiviteit. De aandelenbeurs reageerde onaangenaam verrast: in de loop van de ochtend stond het aandeel Brunel (BRNL.AS) zo’n -9% lager, terwijl de beurs (AEX) een min van -1,5% toonde.

Sterke groei in Australasia en Midden-Oosten & India, uitdagingen in Duitsland

In termen van omzet is de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) met 59,8 miljoen euro de grootste regio voor het concern, maar de omzet in die belangrijke regio is er voor het eerst in jaren gekrompen, met -2% (organisch), na nog +2% in het eerste kwartaal. Australasia en het Midden-Oosten & India zijn samen goed voor 29% van de concernomzet, na een stevige groei van +17% in het tweede kwartaal. De DACH-regio was in het tweede kwartaal goed voor 17% van de omzet, en voor 27% van de winst (dat was nog 45% in het eerste kwartaal!). Australasia en het Midden-Oosten & India waren samen goed voor 38% van de winst. Nederland was in termen van winst de belangrijkste regio, want goed voor 36% van de totale winst.

Nog steeds vrij positieve ontwikkeling in Nederland, zeker in rendement

Nederland is qua omzet nu de derde regio van het concern (dit kwartaal ingehaald door de hard groeiende Australasia-regio), en met 54,3 miljoen euro in het tweede kwartaal goed voor ruim 15,5% van Brunel International. De Brunel-omzet groeide in ons land met +2% (organisch), cumulatief is de omzetgroei +4% in 2024. De enorme groei in 2023 lijkt daarmee een gebeurtenis uit een ver verleden.

De afgelopen weken rapporteerde Randstad-groep Nederland een omzetkrimp van -9%, maar het onderdeel Professional talent solutions groeide met +1% in Nederland; ManpowerGroup Nederland realiseerde een omzetkrimp van -3%. De ABU maakte een omzetkrimp in de ABU Marktmonitor van -2,3% bekend, maar met een omzetgroei van +1,5% van de Indu uitzenduren. In dat behoorlijk gemêleerde perspectief is de omzetgroei van Brunel Nederland een goede prestatie.

In de grafiek valt op hoe de omzetgroei van Brunel Nederland nog steeds positief afsteekt tegen de andere ontwikkelingen, en ook dat de omzetgroei na sterke 2023-cijfers stevig afneemt. Ook in het aantal bemiddelde kandidaten is dat beeld duidelijk herkenbaar. De negatieve trend van het eerste kwartaal heeft niet doorgezet, maar lijkt ook nog niet gekeerd:

Volgens Brunel was de omzetgroei in Nederland dan ook vooral het gevolg van hogere tarieven, hogere productiviteit en groei van de business line IT. De Nederlandse brutomarge groeide naar 13,7 miljoen euro (organische groei van 0%), ofwel een daling van de brutomarge van 25,3% naar 24,2%. De EBIT (winst voor rente en belastingen) steeg naar 3,9 miljoen euro (een stevige) organische groei van +12%), de winstmarge van 5,6% naar 7,1%. (Eerder rapporteerde Randstad-groep Nederland een daling van de 5,7% naar 4,6%).

Verwachtingen

Brunel verwacht dat de huidige ontwikkelingen in de meeste van de regio’s voorlopig zo blijven. Vooral de automotive-sector in de DACH-regio blijft uitdagend. Brunel heeft de ambitie uitgesproken om 20 miljoen euro te bezuinigen, vooral in het derde kwartaal. Begin juli kondigde CEO Jilko Andringa zijn vertrek aan, een update over zijn opvolging volgt later.

Bron: perspresentatie

Wim Davidse is director Trends & Insights bij ZiPmedia en toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur.