"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Brunel Nederland in Q4 maar één procent gekrompen

Net als in het derde kwartaal, werd de omzet van Brunel Nederland een procentje kleiner. Over het hele jaar 2024 groeide de omzet nog met een procent, vooral dankzij de sectoren Conventionele Energie en Publieke sector, samen goed voor de helft van de omzet in Nederland. De brutomarge stond wat onder druk, maar het rendement groeide.

Wereldwijd zag Brunel de omzet in het vierde kwartaal met -5% krimpen ten opzichte van vorig jaar, naar 334,5 miljoen euro (organisch, dus na correctie voor werkbare dagen, eventuele overnames en wisselkoersverschillen). In het derde kwartaal was er voor het eerst in lange tijd krimp, met -2%. Voor het totale jaar 2024 kwam de omzet uit op 1,36 miljard euro, na een groei van +2% ten opzichte van 2023.

Druk op de marge en de winst, de conversieratio stijgt een beetje

Ook in het vierde kwartaal kromp de totale brutomarge met -10% (organisch), en in het hele jaar kwam de marge-krimp daarmee op -5%. De brutomarge als percentage van de jaaromzet zakte naar 19,3%, van 20,6% in 2023. De winstmarge (voor rente en belastingen, EBIT) stabiliseerde in Q4 op 4,3% van de omzet; dat was ook het jaar-percentage, na 4,7% in 2023. De conversieratio (winstmarge als percentage van de brutomarge, zegt iets over de productiviteit en efficiency van de organisatie) kwam uit op een behoorlijke 22,3%, maar een fractie lager dan de 22,7% van 2023. De theoretische streefwaarde is 25%, dus in de mondiale Brunel-praktijk liggen er nog steeds uitdagingen op vier terreinen: omzet, marge, kosten en productiviteit. De aandelenbeurs reageerde vrij enthousiast, met aan het eind van de ochtend een plus van bijna +5% voor het aandeel Brunel (BRNL.AS), terwijl de beurs (AEX) met +0,1% maar een fractie in de plus stond.

Zeer gevarieerd mondiaal beeld: enorme groei naast enorme krimp

De omzet in de regio Australasia (in Q4 goed voor 17% van de groepsomzet) groeide +4% in Q4, die in de Americas (dik 14% van de groep) zelfs met +12%. De omzet in Rest of the World (ruim 12% van de groep) kelderde met -21%. De DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) is na een nauwelijks minder heftige krimp van -13% niet langer de grootste regio voor het concern. Die krimp was nog sterker dan de stevige Randstad-krimp van -8% in die regio. Australasia is met een omzet van 57,4 miljoen euro in Q4 de belangrijkste regio geworden, Nederland met 55,5 miljoen euro de nummer 2.

Spreiden of specialiseren: krimp in 7 sectoren, groei in 3 sectoren

Die omzet van Brunel Nederland kwam tot stand na een organische krimp van -1% in het vierde kwartaal. In een wat bredere Nederlandse context, voor zover nu bekend, is dat een heel behoorlijke prestatie.

De Nederlandse omzet van Brunel voor het hele jaar 2024 kwam uit op 217,3 miljoen euro, na een organische groei van +1%. Die omzet is – behoorlijk versnipperd – gerealiseerd in 10 verschillende sectoren. De grootste in 2024 waren de Publieke sector (Overheid, Onderwijs, Zorg), de Financiële dienstverlening (Banken, Verzekeraars) en Industrial & Technology. Opvallend is dat de Publieke sector alleen in Nederland door Brunel wordt bediend en nauwelijks of niet in de andere landen en regio’s. Datzelfde geldt bijna net zo sterk voor de Financiële dienstverlening. De Nederlandse omzet daalde in 7 van de 10 sectoren, er was (flinke) groei in Conventionele Energie, Publieke sector en Other. Hier blijkt het spanningsveld tussen kiezen voor spreiding of voor specialisatie.

Net als in het derde kwartaal zakte de brutomarge veel harder dan de omzet: met -9%. Het brutomargepercentage zakte daardoor, van 25,9% in Q4 2023 naar 24,7% in Q4 2024. Over het hele jaar 2024 zakte de brutomarge met -5%, van 26,5% van de omzet naar 25,3%. De EBIT-marge groeide iets, van 7,7% naar 7,9%. Ter vergelijking: Randstad rapporteerde eerder deze maand een EBITA-marge van 4,8% voor Nederland. (En de EBIT-marge in de nu grootste Brunel-regio, Australasia, steeg van een lage 2,7% naar een nog steeds niet hoge 3,0%; de op één na laagste in het concern.)

De Nederlandse conversieratio kwam uit op een fraaie 31,1%. Die stijging is mede te danken aan de verbetering van de ratio direct personeel / indirect personeel, die steeg van 6,4 in 2023 naar 6,6 in 2024. Dat is een gevolg van de krimp van het aantal directs (bemiddelde kandidaten) met -3% en de sterkere krimp van het aantal indirects (eigen mensen) met -6%. De negatieve trend van het aantal bemiddelde kandidaten is in onderstaande grafiek goed zichtbaar.

Verwachtingen

Brunel voorziet dat de gerapporteerde ontwikkelingen in alle regio’s doorzetten. De onzekerheden in de wereldwijde omgeving zetten de start van nieuwe projecten onder druk. De verdere versterking van operationele efficiëntie zal de financiële impact daarvan gedeeltelijk kunnen opvangen, zo stelt het concern.

Wim Davidse is director Trends & Insights bij ZiPmedia en toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *