"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

WEC: flexibiliteit in werk is een niet-onderhandelbare eis geworden

Flexibiliteit is een niet-onderhandelbare eis geworden in de wereld van werk. Dit dwingt beleidsmakers nu om de regelgeving te herzien. Dat concludeert de World Employment Confederation (WEC) in het onderzoek ‘The Work We Want‘.

Volgens een wereldwijd onderzoek is flexibiliteit een niet-onderhandelbare eis geworden in de wereld van werk. Daardoor moeten beleidsmakers om tafel om de raamwerken voor regelgeving opnieuw te ontwerpen. Dat concludeert de World Employment Confederation (WEC) in hun driedelige, wereldwijde onderzoek ‘The Work We Want’.

Uit het derde en laatste onderzoek blijkt ondermeer:

  • 83 procent van de bedrijfsleiding zegt dat werknemers na de pandemie evenveel waarde hechten aan flexibiliteit (waar en wanneer ze werken) als hun salaris.
  • 82 procent is van mening dat het idee dat iemand zijn leven lang één carrièrepad volgt voorgoed voorbij is.
  • 83 procent vindt dat het nodig is om mensen bewust te maken van de verschillende soorten arbeidscontracten die vandaag de dag beschikbaar zijn voor werknemers, om hen in staat te stellen te kiezen wat het beste bij hen past.

Een kader voor duurzame flexibiliteit

Volgens het WEC is het aanpassen van de arbeidsregelgeving van cruciaal belang, aangezien slechts 38 procent van de bedrijfsleiding zich in staat voelt om een mix van verschillende werkvormen te vinden. Daarnaast twijfelt 37 procent van de bedrijfsleiding of zij het geschikte personeel kan werven als zij zouden willen.

“In het verleden moesten we ons leven aanpassen aan ons werk. Vandaag de dag is het script omgedraaid: we verwachten dat ons werk zich aanpast aan onze levensstijl en levensfase,” analyseert Denis Pennel, Managing Director van de World Employment Confederation.

“Om echt duurzame flexibiliteit te creëren en te verankerenm is een nieuw raamwerk nodig en moeten beleidsmakers ervoor zorgen dat de waarde van verschillende vormen van werk in wettelijke kaders worden erkend. Hervormingen van de arbeidsmarkt zijn nodig om werknemers meer verschillende manieren van werken en een lonende ervaring te bieden, ongeacht hun contract – en tegemoet te komen aan de behoeften van bedrijven op het gebied van personeel en talent,” vervolgt Pennel.

Het hele onderzoek is te verkrijgen via de website van het WEC.

Lees ook:

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *