"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

‘Scraping bijna altijd illegaal, en dat geldt ook voor LinkedIn’

Scraping, het automatisch verzamelen en opslaan van informatie van het internet, is in veel gevallen illegaal, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Private partijen kunnen scraping in de praktijk alleen legaal inzetten als ze dat zeer gericht doen. En dat heeft mogelijk grote gevolgen voor recruitmentbranche.

Met scraping worden bijna altijd persoonsgegevens verzameld. Daardoor ontstaan privacyrisico’s, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een nieuwe handreiking. Hierin richt de privacytoezichthouder zich vooral tot particulieren en private partijen. De AP werkt ook aan handleiding voor overheidsorganisaties.

Bij scraping ‘schraapt’ een softwareprogramma automatisch gegevens van het internet. Bijvoorbeeld door sociale media te scannen. Omdat met scraping bijna altijd persoonsgegevens worden verzameld, ontstaan risico’s op privacyschending. In veel gevallen zal scraping dan ook een overtreding zijn van de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg), aldus de toezichthouder. De informatie die bij het scrapen wordt vastgelegd, kan namelijk over diverse aspecten van iemands leven gaan. Ook kan de informatie allerlei bijzondere persoonsgegevens en strafrechtelijke persoonsgegevens bevatten, die meestal niet mogen worden verzameld en gebruikt.

Scrapen van LinkedIn mag niet

Met scraping kunnen dus in korte tijd veel gegevens worden afgeroomd. In een aantal gevallen mag deze praktijk sowieso niet plaatsvinden, schrijft de AP. Bijvoorbeeld wanneer scraping wordt ingezet om profielen van mensen te maken en die vervolgens door te verkopen. Of informatie scrapen van afgeschermde social media-accounts of besloten fora. En dat geldt ook voor een platform als LinkedIn, bevestigt een AP-woordvoerder. “Het mag alleen als je daar uitdrukkelijke toestemming voor hebt van diegene om wie het gaat. Of als je wettelijk gezien een goede reden hebt. Dat is bijna onmogelijk.”

Hij vervolgt: “Toestemming voor scraping geef je alleen als de scraper jou dat netjes en expliciet vraagt. Daar gelden strenge voorwaarden voor. En dat is bij scraping praktisch niet te doen. Als een platform in de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden heeft staan dat jij door gebruik te maken van het platform toestemming geeft voor scraping, is dat vanzelfsprekend geen geldige toestemming.”

Als een bedrijf niet aan iedereen op de juiste manier toestemming vraagt, is er maar een manier om toch legaal te scrapen, aldus de woordvoerder. Dat kan door een beroep te doen op het zogeheten ‘gerechtvaardigd belang’. Dit is een van de zes wettelijke grondslagen van de Avg waarbinnen gegevenswerking is toegestaan. Maar hij laat tegelijkertijd ook doorschemeren dat het nooit mogelijk is om bij scraping aan deze voorwaarden te voldoen.

Grote gevolgen voor recruitmentbranche

De handreiking van de AP heeft dan ook in potentie grote gevolgen voor de recruitmentbranche. Recruitmentexpert Marc Drees wees daar in een recente post op zijn Recruitment Matters al op. “Dit heeft ferme consequenties voor alle (recruitment) serviceproviders die hun diensten hierop hebben gebaseerd. Binnen het recruitmentdomein heeft dit onmiddellijk verstrekkende consequenties voor 8vance Matching Technologies.”

Drees ageerde de afgelopen tijd al veelvuldig tegen 8vance Matching Technologies, die hij beticht van schending van de Avg. Saillant is dat 8vance gebruikt wordt door uitvoeringsorganisatie UWV. Drees diende in april een klacht in bij de AP over 8vance. Wie weet heeft die de toezichthouder tot actie gebracht.

Overigens geeft 8vance er blijk van zich niet zoveel zorgen te maken. “Wij bij 8vance zijn blij met de gisteren verschenen handreiking van de AP. We scrapen openbare profielen om onze AI te trainen op combinaties van opleiding, werkervaring en vaardigheden. Hierbij verwijderen we persoonsgegevens, zodat de data niet meer te herleiden zijn,” zegt Laurens Waling van het bedrijf op LinkedIn. “Wat wij doen, is AI inzetten om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. We gebruiken gegevens die openbaar gedeeld zijn en loggen niet in op sociale media.” Hij noemt het “onzin” dat 8vance zou moeten stoppen.

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *