"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Hbo’ers vinden sneller een vaste baan

Hbo’ers hebben sneller een vaste baan. Binnen anderhalf jaar heeft 69% een vaste aanstelling. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de HBO-Monitor.

Volgens de nieuwste cijfers van de HBO-Monitor van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) aan Maastricht University, staan hbo’ers sterk op de arbeidsmarkt. Barbara Belfi, projectleider en onderzoeker bij het ROA, zegt: “Met een werkloosheidscijfer van 2,8% in 2023, gelijk aan dat van het voorgaande jaar, blijven de vooruitzichten voor pas afgestudeerden positief.”

Opmerkelijk is dat 69% van deze groep binnen anderhalf jaar een vaste aanstelling heeft, een significante vooruitgang ten opzichte van eerdere jaren. Deze trend is met name zichtbaar in de gezondheidszorg en onderwijs, waar respectievelijk 78% en 76% van de afgestudeerden een vaste positie binnen anderhalf jaar bemachtigt. Van alle afgestudeerde hbo’ers, vindt 87,6% meteen een baan.

Zoekduur tot de eerste baan, per sector. Bron: HBO-Monitor

 

Tevens zien we dat afgestudeerden in deze twee richtingen het hoogste bruto uurloon ontvangen anderhalf jaar na afstuderen. Het onderzoek, waaraan bijna 25.000 afgestudeerden van het studiejaar 2021/2022 deelnamen, benadrukt hoe hbo’ers anderhalf jaar na afstuderen zich snel en effectief inzetbaar maken op de arbeidsmarkt, vooral in sectoren met een hoge vraag.

Hbo verpleegkundigen vaak niet baan op hbo-niveau

Ondanks het feit dat bijna alle afgestudeerden in de richting gezondheidszorg vrijwel direct na afstuderen een baan vindt, vaak een vaste aanstelling heeft en een relatief hoog bruto uurloon ontvangt, zien we dat 23% van de afgestudeerden uit deze groep geen baan heeft op minimaal hbo-niveau. Het grootste aandeel van de afgestudeerden uit de richting gezondheidszorg heeft de opleiding hbo-verpleegkunde gevolgd (47%).

Binnen deze groep viel op dat 31% niet werkt op minimaal hbo-niveau. Deze observatie kan mogelijk verklaard worden door het feit dat de beroepsdifferentiatie voor mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen niet wettelijk is vastgelegd. In 2016 was toenmalig minister Schippers voornemens om de beroepsprofielen voor mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen in een wet te verankeren, maar de wet is uiteindelijk niet ingevoerd.

Het faciliteren van functiedifferentiatie, waarbij verpleegkundigen verschillende taken en bevoegdheden hebben, kan bijdragen aan het behoud van verpleegkundigen. Functiedifferentiatie zorgt namelijk voor meer ontwikkelmogelijkheden en voor een betere aansluiting tussen het werkinhoud en de opleiding, competenties en ambities van verpleegkundigen.

Zelfstandigheid en flexibiliteit top, communicatie kan beter

Hoe goed bereidt het hbo studenten voor op de complexe eisen van onze snel evoluerende arbeidsmarkt en samenleving? De HBO-Monitor laat zien welke vaardigheden afgestudeerden essentieel vinden in hun huidige banen. Zelfstandig werken wordt als nummer één vaardigheid gezien in alle sectoren, gevolgd door flexibiliteit en communicatie, afwisselend op de tweede en derde plaats.

Hoewel afgestudeerden aangeven dat ze zich competent voelen in zelfstandig werken en flexibiliteit, signaleren ze een gebrek aan communicatievaardigheden in hun werk. Dit blijkt voor alle sectoren te gelden en maakt dus duidelijk op welke gebieden het hbo-curriculum kan worden versterkt om afgestudeerden beter voor te bereiden op hun toekomstige carrières.

  • Het ROA en de Vereniging Hogescholen hebben gezamenlijk een Factsheet uitgebracht met de resultaten van de HBO Monitor 2023.
Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *