"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vraag naar recruiters begin 2024 weer in de lift

De vraag naar recruiters, werving- & selectieprofessionals en intercedenten is aan het einde van 2023 gestegen, meldt Werf&. Daarmee zijn de vooruitzichten voor 2024 goed.

De vraag naar recruiters, werving- & selectieprofessionals en intercedenten zit nu weer in de lift, zo meldt Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group op Werf&.

Het derde kwartaal van 2023 vormde een dieptepunt voor de vraag naar wervingspersoneel. In dat kwartaal was de vraag bij corporates gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Ook bij bureaus lag de vraag 40% lager. Met 7400 unieke vacatures in het vierde kwartaal van 2023 lijkt er sprake van een flink herstel. De vraag ligt wel nog lager dan in de recordperiode Q4-2021 tot Q2-2023.

De vraag- en arbeidsmarktontwikkelingen van bureaus en corporates gaan vrijwel hand in hand, stelt Werf&. Al is de vraag naar bureaurecruiters beduidend hoger dan de vraag naar recruiters bij directe werkgevers, in de vraagontwikkeling zit geen vertraging. Wel is er sprake van een andere onderliggende dynamiek. Waar de groei van het aantal recruiters in 2022 vooral kwam door de groei in zzp’ers en de transitie van recruiters in loondienst naar interim, verdween die dynamiek na de zomer van 2023.

Daarbij speelt volgens Werf& het salarisplafond een grote rol. “Een recruiter met enkele jaren ervaring zat in loondienst al snel aan zijn financiële plafond van zo’n 4.500 euro per maand en maakte dan de sprong naar de uurtarieven van 75 euro per uur of meer”, schrijven zij. “Na de lancering van de zzp-plannen van minister Van Gennip én de serieuze dip in de vraag naar recruiters na de zomer van 2023, liep het aantal sollicitaties op vacatures voor recruiters echter weer scherp op. Net als de geluiden van recruiters die weer in vaste dienst wilden komen.”

Arbeidsmarktactiviteit bijna gehalveerd

De onzekerheid in de markt vertaalde zich naar een roep om zekerheid (vaste dienst), minder opportunisme en een lagere arbeidsmarktactiviteit van recruiters, zoals onderzoeksdashboard Giant van Intelligence Group laat zien. In 24 maanden werd de arbeidsmarktactiviteit van recruiters zelfs bijna gehalveerd, al is tegelijk te zien dat recruiters nog steeds veel actief worden benaderd en 1 op de 5 de laatste 12 maanden van baan is gewisseld. 

Daarnaast is er sprake van aanhoudende krapte op de algehele arbeidsmarkt. Dit, in combinatie met een milde recessie en het uitblijven van productiviteitsgroei, maakt dat er nog altijd onvoldoende aanbod is voor de uitstaande vacatures. Daarbij moet rekening worden gehouden met de ongrijpbaarheid van kandidaten op de arbeidsmarkt, waardoor de gemiddelde recruiter steeds minder effectief en productief is. Snijden in de recruitmentafdeling zorgt eerder voor continuïteits- en margeproblemen dan voor financiële extra’s op korte termijn.

Businessmodel van goed recruitmentapparaat

Het businessmodel van een goed recruitmentapparaat wordt zichtbaarder, stelt Werf&. Schiphol of succesvolle detacheerders zoals Eiffel laten dit volgens het bedrijf goed zien. “Als werkgevers gaan denken in termen van Total Talent Management en opbrengst en marge van een hire (of kandidaat) in plaats van cost per hire, ontstaat een heel andere dynamiek”,  schrijft het bedrijf. “Ineens is een recruiter niet meer ‘duur’, maar zijn de opbrengsten juist zeer aantrekkelijk.” 

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *