"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Opkomst van de boemerang-werknemer: 60% van professionals keert graag terug naar pre-covid werkgever

Een meerderheid van de ondervraagde professionals overweegt terug te keren naar hun voormalige werkgever van voor de coronacrisis. Onderzoek door Robert Walters duidt op de opkomst van de boemerang-werknemer en onderstreept het belang van een strategische aanpak om voormalige werknemers opnieuw aan te nemen.

Tijdens en na de coronapandemie verliet een groot aantal werknemers hun baan. Deze stoelendans, die ook wel The Great Resignation wordt genoemd, lijkt tot een einde te komen.

Onderzoek door recruitmentorganisatie Robert Walters, die werd uitgevoerd onder 3.000 Europese professionals, duidt op de opkomst van de eerste signalen van The Great Regret. Zo geeft meer dan de helft (60%) van de ondervraagde professionals aan dat ze terug zouden willen keren naar hun vorige werkgever van voor de crisis.

Dit benadrukt het belang van een strategische aanpak om voormalige werknemers weer aan te nemen, inclusief het opstellen van duidelijke beleidslijnen en procedures om het potentieel van deze “boemerang-werknemers” optimaal te benutten.

The Great Resignation
In de nasleep van de lockdown wisselde 38% van de werknemers van baan voor een beter salaris. Een ander deel miste de flexibiliteit die ze tijdens de coronacrisis hadden ervaren, waardoor ze kozen voor posities met meer hybride werkmogelijkheden (13%) en meer flexibele uren (4%). Het overgrote deel van de professionals switchte echter vanwege de bedrijfscultuur (45%).

Voet tussen de deur
Veruit de meeste ondervraagden (81%) geven aan op de een of andere manier in contact te blijven met hun voormalige manager. Twee op de drie doen dit vanwege een persoonlijke band, maar ook professioneel advies (11%) is een reden om het contact te behouden.

Een op de vijf werknemers (21%) heeft in de afgelopen twee jaar contact gehad met een voormalige werkgever met het oog op een baan. Van deze groep was voor 81% de belangrijkste motivatie om de deur open te houden voor toekomstige vacatures. De resterende 19% heeft daadwerkelijk een functie geaccepteerd bij hun voormalige werkgever.

Slechts één op de vijf werknemers heeft definitief de deur dichtgedaan voor vroegere werkgevers. Van de ondervraagde professionals geeft 20% aan dat ze helemaal geen contact onderhouden met hun voormalige manager.

Mogelijkheden tot terugkeren
Werknemers lijken er dus voor open te staan om terug te keren naar hun vroegere werkplek. Toch is het nog maar de vraag of werkgevers hier oren naar hebben. Nanke van Asten, specialist in finance recruitment bij Robert Walters, merkt op dat veel bedrijven dit jaar de focus leggen op kostenbesparing.

Toch adviseert Van Asten bedrijven om zich flexibel op te stellen: “Hoewel de wereldwijde recruitmentmarkt in 2023 iets is vertraagd, blijft er een tekort aan kandidaten. Bovendien kunnen voormalig werknemers direct aan de slag. Ze zijn al ingewerkt in het bedrijf en zijn bekend met de processen en bedrijfscultuur – het kan maanden in beslag nemen om een nieuwe werknemer zo ver te krijgen.”

Haal het beste uit boemerang werknemers
Volgens van Asten zouden bedrijven managers moeten trainen in het houden van positieve exitgesprekken. Verder is het belangrijk dat werkgevers de terugkeer van boemerang-werknemers in goede banen te leiden. Om het beste uit boemerang-werknemers te halen, moeten organisaties een duidelijk beleid en duidelijke procedures opstellen rond het opnieuw aannemen van voormalige werknemers.

Van Asten vervolgt: “Dergelijk beleid is een absolute must, vooral wanneer iemand terugkeert naar een hogere functie dan toe hij vertrok. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat medewerkers voldoende groei- en ontwikkelingsmogelijkheden krijgen binnen de organisatie.”

“Doe je dit niet, dan communiceer je indirect dat ‘de boemerang’ de beste weg naar promotie of betere arbeidsvoorwaarden is. En dat is een boodschap die je niet wilt uitdragen,” waarschuwt Van Asten.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.