"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Convergentie vast en flex: duur loondienst groeit toe naar duur flex-opdrachten

Vaste werknemers worden steeds mobieler, terwijl flexibele werknemers juist duurzamer worden. Bovendien blijkt dat de meerderheid van de opdrachten verlengd wordt. Dat blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van Intelligence Group en HeadFirst Group.

Waar werknemers steeds korter in loondienst zijn, neemt de duur van de eerste opdrachtovereenkomst van zelfstandig professionals en gedetacheerden juist toe. Daarbij groeit ook het percentage opdrachten dat na deze eerste overeenkomst verlengd wordt.

Dit blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR – techdienstverlener HeadFirst Group.

Marion van Happen, CEO HeadFirst Group, hierover: “Niet eerder in onze Talent Monitors zagen we vast en flex zo concreet dichter bij elkaar komen”. Dit brengt de verschillen in duur tussen beide groepen steeds dichter bij elkaar. Tegelijkertijd worden de verschillen in risico’s steeds groter.

Vast mobieler, flex duurzamer
Het aantal jaren dat mensen in loondienst zijn bij dezelfde organisatie neemt snel af. Een persoon werkt gemiddeld minder dan vijf jaar bij een werkgever. Ten opzichte van 2015 is dit een afname van ruim drie jaar, toen bleven mensen gemiddeld acht jaar bij een werkgever werken.

Kijkend naar de flexibele arbeidsmarkt was de gemiddelde duur van een initiële opdracht van zelfstandig professionals en gedetacheerden 205 dagen in 2022. Bij gedetacheerden lag dit net iets lager op 202 dagen, terwijl dit voor opdrachten van zelfstandig professionals een week langer was, namelijk 209 dagen.

Voor beide groepen geldt dat de initiële opdrachtduur sinds 2020 stijgt en nu gemiddeld bijna 3 weken langer duurt.

Verschil in risico neemt toe
Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group: “In de afweging tussen vast en flex worden de verschillen in duur steeds kleiner, maar de verschillen in risico steeds groter.”

“Met name vanwege de sterk toegenomen mobiliteit en ziekteverzuim. In sommige gevallen is de zekerheid op arbeid voor werkgevers groter geworden op het moment dat zij zich richten op de flexibele arbeidsmarkt dan als zij terugvallen op mensen in loondienst, al dan niet met een vast contract”, aldus Waasdorp.

Opdrachten steeds vaker verlengd
Daarnaast wordt ruim de meerderheid van de opdrachten verlengd, waarbij een gemiddelde verlenging vaak rond de 6 maanden ligt. In 2020 werden 63 procent van de opdrachten verlengd. Dat zakte in 2021 naar 56 procent, om in 2022 weer ‘te herstellen’ naar 61 procent.

Ook bij de verlengingen, zeker als er vaker verlengd wordt, is te zien dat de duur van de verlengingen toeneemt ten opzichte van eerdere jaren.

Convergentie vast en flex
Opdrachten – met of zonder verlenging – duurden in 2020 gemiddeld 395 dagen. Deze duur komt steeds dichter bij het dalende gemiddelde te liggen van de duur dat een jongere tot 25 jaar in loondienst is bij een werkgever, dat inmiddels ruim onder de drie jaar is komen te liggen.

Marion van Happen, CEO HeadFirst Group: “Niet eerder in onze Talent Monitors zagen we vast en flex zo concreet dichter bij elkaar komen én niet eerder zagen we dat onderbouwde, data gedreven Total Talent Management niet alleen een hippe term is, maar ook een bedrijfskritische noodzaak.”

Hoewel de verschillen in duur dan wel kleiner zijn geworden, is het overduidelijk dat de convergentie tussen vast en flexibel werk nieuwe uitdagingen en kansen met zich meebrengt.

Lees ook

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.