"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Sterke positie 18-35 jarigen op de arbeidsmarkt

Werknemers die moeilijk rondkomen, zoeken naar manieren om extra te werken. Daarnaast groeit de behoefte aan flexibiliteit en remote werken bij jongeren.

Met de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen werknemers kritischer zijn welk werk ze accepteren.

Gen Z voelt zich sterker op arbeidsmarkt
Uit recent onderzoek door Panelwizard onder 1.228 werkende 18 – 35 jarigen blijkt dat 65 procent dit ook zo ervaart. Bijna driekwart denkt een betere onderhandelingspositie te hebben dankzij de krappe arbeidsmarkt.

Meer uren werken vanwege stijging kosten levensonderhoud
Volgens recent onderzoek van Zenjob onder 3.419 studenten en professionals in Duitsland en Nederland blijkt dat 85 procent van de studenten en professionals meer uren willen gaan werken vanwege de stijgende kosten.

“Het aantal mensen met een bijbaan is de afgelopen jaren gestaag gestegen, en opnieuw verwachten wij voor de komende maanden een aanzienlijke stijging. Prijzen blijven stijgen, en veel mensen hebben geen andere keuze dan meer te gaan werken”, zegt arbeidsmarktdeskundige Frederik Fahning. Fahning is medeoprichter van job platform Zenjob, waar meer dan 40.000 studenten en professionals in 40 steden in Duitsland en Nederland nu flexibel en snel deeltijdse jobs boeken.”

Workations
De behoefte aan flexibiliteit en remote werken groeit bij Gen Z. Grote kans dat een deel van hen checkt of het werk te combineren is met vakantie. Tachtig procent van de studenten en 77 procent van de professionals kan zich voorstellen dat vakantie in het buitenland goed met werk te combineren is. Workation, online werken vanuit het buitenland, is een populaire manier het nuttige met het aangename te combineren. Bovendien liggen de uitgaven in sommige landen lager, waardoor er onderaan de streep meer overblijft. “De stijgende prijzen en de positieve trend in de richting van ‘workations’ zijn twee drijvende krachten achter de huidige ontwikkelingen”, aldus Fritz Trott, CEO en mede oprichter van Zenjob.

Bron: Zenjob, 8 augustus 2022

Lees ook
Welke werkgevers zijn favoriet bij jongeren – Generatie Z
Jongeren willen geduldige, gepassioneerde en authentieke leidinggevende
Onbenut arbeidspotentieel- vooral jongeren willen meer uren werken
Werk anders inrichten, het kán en zal wel moeten in de krappe arbeidsmarkt

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.