"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Leergarantiefonds als antwoord op bureaucratie in arbeids(re)integratie

Of, wanneer en met of zonder vergoeding iemand aan diens arbeidsherstel mag werken wordt bepaald door ingewikkelde regels en dus veel bureaucratie. Het Leergarantiefonds is een proef en daarmee het begin om hier een einde aan te maken.

Bovendien zal in de proef getracht worden om niet alleen overheidsmiddelen hiervoor in te zetten, maar ook andere bronnen.

Leergarantiefonds deelnemers

Het Leergarantiefonds zorgt ervoor dat mensen die een leer- werk- of ontwikkeltraject nodig hebben sneller aan de slag kunnen omdat de ondernemers een voorschot kunnen nemen op de financiering. Ze gaan toewerken naar zelfstandig functionerende, lokale fondsen, waarin straks jaarlijks honderden mensen geholpen worden naar een baan. Sociaal ondernemers die meedoen zijn Driekant, Buzinezzclub, Kringloopwarenhuis Het Goed, i-Did, Stichting Studeren & Werken Op Maat en The Colour Kitchen.

Het Leergarantiefonds is enkele jaren geleden klein gestart bij Bakkerij Driekant in Zutphen. Bakkerij Driekant bakt niet alleen lekkere broden en andere heerlijke lekkernijen, maar het is ook een leer-werkbedrijf. Daarmee bieden ze mensen een opstap naar de arbeidsmarkt. Iedereen die bij hen aanklopt en waar plek voor is, wordt geholpen.

Leergarantiefonds, leer er meer over

Driekant richtte hiertoe een eigen Leergarantieplan op. Men was de bureaucratie spuugzat. Continu veranderende spelregels, wisselende financiële bijdragen, ontoereikende budgetten en steeds veranderende eisen zorgden ervoor dat steeds meer mensen knel kwamen te zitten tussen bureaucratie en perspectief. Er werd een fonds opgericht waarin, naast Driekant zelf, ook derden aan konden bijdragen. Bedrijven, ouders, sympathisanten, kortom, iedereen kon hier geld in stoppen. Driekant werd hiermee minder afhankelijk van officiële instanties die bepaalden wie wel mocht, wie niet, wanneer, enzovoorts.

Maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation omarmde het concept, verdubbelde de inleg van Driekant en ontwierp een plan om het fonds te gaan opschalen.

Nu is het tijd voor een volgende fase. De zes sociaal ondernemers afkomstig uit heel het land, gaan samen een jaar lang experimenteren met een eigen variant van het Leergarantiefonds. Deze ondernemers stellen allemaal een eigen bijdrage van minimaal 20.000 euro tot maximaal 50.000 euro beschikbaar. Start Foundation verdubbelt deze inleg en volgt en bundelt de ervaringen. Bij een positief resultaat kan landelijke uitrol plaatsvinden.

Het Leergarantiefonds maakt het mogelijk mensen die aankloppen om hulp direct te helpen. De regeltjes, voorschriften en een eventuele incasso, die komen later wel. Daarmee zorgt het fonds ervoor dat ondernemers minder afhankelijk worden van de bureaucratie. Yvette Koedijk, projectleider bij Start Foundation: “We zijn trots dat deze ondernemers eigen geld durven steken in deze innovatie. Iedereen heeft het over ‘de mens centraal stellen,’ en wij zeggen: put dan your money where your mouth is.”

Kijk voor meer informatie op www.startfoundation.nl.

Lees ook
Open Hiring slaat aan
Met de campagne ‘Weg met het cv!’ tackelt Unique ongelijke kansen

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.