"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Zo schrijf je creatieve vacatureteksten

Zo schrijf je creatieve vacatureteksten

Iris Wright
Door Iris Wright, Voor Tekst

Voor veel recruiters is gebrek aan creativiteit een obstakel bij het schrijven van vacatureteksten. Misschien draagt dat wel bij aan de reden dat 85% van de recruiters het schrijven van vacatures als een van de minst favoriete taken aanduidt.

Tegelijkertijd is creativiteit onmisbaar om je met vacatures te onderscheiden in deze competitieve arbeidsmarkt. Met 327.000 vacatures is het aantal vacatures skyhigh en door juist nu met jouw tekst op te vallen bij de juiste kandidaat maak je het verschil. Het verschil tussen het wel óf niet vervullen van de vacature voor je opdrachtgever bijvoorbeeld. Met de volgende 4 tips neem ik het obstakel weg zodat jij voortaan ook creatieve vacatureteksten kunt schrijven.

Tip 1: maak tijd om een vacaturetekst te schrijven
Je kent het vast wel, die ene vacaturetekst moet vóór het einde van de dag nog online staan. Ondertussen kom je om in de videocalls, regent het vragen van opdrachtgevers en collega’s plus dat er ook andere werkzaamheden snel geregeld moeten worden. Het resultaat: er blijft (te) weinig tijd over voor het schrijven van een vacaturetekst. En bij tijdsdruk:

 • hanteer je sneller een standaardaanpak. En standaardteksten werken niet met 326.999 andere vacatures in de huidige arbeidsmarkt (cijfers CBS, eind juni 2021).
 • val je met gemak terug op typische clichés. Da’s niet best als je je realiseert dat ongeveer 1 op de 3 werkzoekenden zich ergert aan clichés in vacatureteksten.

Tip 2: schrijven is schrappen
De titel van deze tip verklapt het al. Pak die rode pen erbij en zet een streep door:

 • de clichés. Wist je dat 9 van de 10 vacatureteksten minstens 1 cliché bevat
 • veelvoorkomende zinnen die beginnen met ‘wij zoeken’, ‘je verantwoordelijkheid als’ of nietszeggende vragen als introductie. Start liever met een creatieve openingszin.
 • derde-persoonsvormen. Dit creëert afstand terwijl je de lezer juist zoveel mogelijk persoonlijk wil aanspreken.

Tip 3: creëer verbinding
Zoals Steve Jobs zei: “Creativity is just connecting things.” En daar heeft hij groot gelijk in. Allereerst zoek je natuurlijk de verbinding met de doelgroep. Hiervoor kun je het beïnvloedingsprincipe unity (eenheid) in de vacaturetekst verwerken. Hierbij wijs je de doelgroep subtiel op de verbindende factoren tussen hen en de werkgever. Daarnaast verbind je belangrijke elementen van de vacaturetekst met elkaar, zoals:

 1. De Job Value Proposition, kortweg JVP. Door antwoord te geven op: ‘waarom kiest iemand voor deze vacature bij deze werkgever?’ heb je direct een basis die onderscheidend, echt én doelgroepgericht is.
 2. Doelgroependata. Je kan er niet genoeg van hebben. Het maakt de arbeidsmarkt van jouw doelgroep inzichtelijk en geeft beeld bij de belangrijkste workdrivers of de gewenste arbeidsvoorwaarden.
 3. De kracht van het onbewuste brein. Dagelijks maken we miljoenen keuzes, waarvan zo’n 95% met ons onbewuste brein. Speel juist in op emotie, want daarmee hakken we eerder knopen door. Met creativiteit kietel je de lezers waardoor ze meer interesse tonen in jouw boodschap.
 4. De juiste tone of voice. Het gaat er niet alleen om wat je zegt, maar vooral om hóé je het zegt.

Tip 4: zoek een nieuw perspectief
Toegegeven, creatieve teksten vragen om inspiratie. Geniale ideeën komen vaak onverwachts. Soms terwijl je aan het koken bent of juist tijdens het sporten. Het onbewuste brein gaat dan met je aan de haal. Ook tijdens werkdagen kan je dit beïnvloeden door:

 • random ideeën direct op te schrijven of te noteren in je telefoon.
 • regelmatig van werkplek te wisselen. Of neem eens een andere route naar je werk.
  je vacaturetekst samen met collega’s te bespreken. Nieuwe invalshoeken zijn altijd waardevol.
 • trainingen te volgen over creatieve vacatureteksten schrijven.
 • te mindmappen. Door je vacature in beeld te brengen middels een mindmap stimuleer je de creativiteit ook.
 • een persona te creëren. Zo krijg je écht een beeld voor wie je jouw vacaturetekst schrijft. Kortom, ga met je doelgroep in gesprek, leer ze beter kennen, bezoek hun werklocatie en maak gebruik van doelgroependata.
 • na te denken over verschillende synoniemen voor bepaalde woorden. Synoniemen.net of Mijnwoordenboek zijn daar handige tools voor.

Dat waren ze: 4 tips die nog maar eens bewijzen dat jij geen ervaren tekstschrijver hoeft te zijn om creatieve vacatureteksten te schrijven. Durf vooral buiten je comfortzone te stappen. Durf fouten te maken en sla nieuwe creatieve wegen in. Het hoort allemaal bij het proces om creatieve vacatureteksten te schrijven. Hoe meer tijd jij erin investeert, hoe beter het resultaat. Succes!

Lees ook deze tips:
De ideale volgorde van een vacaturetekst
Het effect van spreekwoorden in vacatureteksten
Vacatureteksten vol met dierentermen
Vacatureteksten schrijven: wat zijn de regels?

Iris Wright traint om alle arbeidsmarktdoelgroepen te kunnen bereiken. Hier schrijft en adviseert zij ook over.