"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Top 3 vergissingen bij invoering Adequate Pensioenregeling

Johan van Eekhout
Johan van Eekhout

Hoe voorkom ik de 3 meest voorkomende valkuilen en vergissingen bij het invoeren van de Adequate Pensioenregeling?

Column door Johan van Eekhout, Managing Partner Van Eekhout Groep en Voorzitter Pensioenorde

Per 1 januari aanstaande is het dan zover. Dan moet iedere payrollwerkgever een juiste pensioenoplossing bieden aan zijn of haar payrollmedewerkers. Uitgangspunt is het volgen van de arbeidsvoorwaarden van de inlener. Onderstaand bespreek ik graag drie situaties, zodat fouten en vergissingen zoveel als mogelijk is worden voorkomen. Helaas kan ik hier niet alle gevallen bespreken.

 1. 50% of meer van mijn medewerkers (blijven) vallen onder StiPP (het pensioenfonds voor de uitzendsector). Dan voldoe ik toch aan het hoofdzakelijkheidsbeginsel van StiPP? En kan ik met alle medewerkers bij StiPP blijven?
  Ja en nee. Voor de uitzendmedewerker is dat zo, maar de payrollmedewerkers moeten een adequate pensioenregeling krijgen. Dus al heb je maar 1 payrollmedewerker, dan zal je ook een adequate pensioenregeling moeten bieden. Dit is te vergelijken met de vakkrachten binnen de bouw. Die moeten bij het pensioenfonds voor de bouw (BpfBouw) worden aangemeld, ook al voldoe je aan het hoofdzakelijkheidscriterium van StiPP.
 2. 50% of minder van mijn medewerkers (blijven) vallen onder StiPP. Dan voldoe ik toch niet meer aan het hoofdzakelijkheidsbeginsel van StiPP? En kan ik met alle medewerkers bij StiPP weg?
  Ja en nee. Om te bepalen of je aan het hoofdzakelijkheidscriterium blijft voldoen heeft StiPP haar verplichtstelling aangepast. Uitzend- en payrollmedewerkers moet je bij elkaar blijven optellen om te bepalen of je met je uitzendmedewerkers bij StiPP moet / kunt blijven.
  Voorbeeld: uitzend 30%, payroll 70%: de uitzendmedewerker moet bij StiPP blijven en de payrollmedewerker moet een adequaat pensioen krijgen.
 3. Als ik een adequate pensioenregeling (14,5% premie voor de werkgever) heb, dan ben ik toch veilig en heb ik alles goed geregeld?
  Ja en nee. Uitgangspunt is het volgen van de pensioenregeling van de inlener. Kan je medewerker hier niet deelnemen, dan pas is de adequate pensioenregeling de oplossing.

Voorbeeld 1: Bovenstaand ben ik bijvoorbeeld al ingegaan op de vakkrachten in de Bouw. Deze medewerkers moet je in het bouwpensioenfonds aanmelden. De adequate pensioenregeling is voor deze medewerkers geen oplossing. Helaas zijn er meerdere fondsen die zo werken. Wij hebben deze fondsen in kaart gebracht.

Voorbeeld 2: Bedrijfstakpensioenfondsen passen hun werkingssfeer met een zekere regelmaat aan. Je zult dus een routine moeten hebben waarin je checkt of de werkingssfeer is aangepast. Hierdoor zou je opeens wel onder een verplichtstelling kunnen vallen. Het is dus niet zo, dat je hier geen last van hebt, als je een adequate pensioenregeling hebt.

Lees ook
Payrollpensioen, een knoop om te ontwarren
StiPP pensioen – aanpassing verplichtstelling payroll en intra-concern uitzenden

Video interview
In dit interview geeft Johan van Eekhout aanvullende tips:

Johan van Eekhout is managing partner van de Van Eekhout Groep en sinds 1994 pensioen- en inkomensadviseur. Hij is ook landelijk voorzitter van de Pensioenorde.