"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzenders op Schiphol helpen uitzendkrachten samen aan nieuw werk

Op Schiphol hebben uitzendbureaus Randstad, Manpower, Adecco en Olympia de handen ineen geslagen om hun uitzendkrachten die op Schiphol hun baan verloren weer aan het werk te helpen.

Veel uitzendkrachten konden elders aan de slag. Toch zijn er vanwege de coronacrisis ook vaste uitzendkrachten met een vast contract ‘op de bank’ beland.

Opleiding ‘Productie pro’
Allereerst is verkend welke beroepen en sectoren kansrijk zijn op dit moment voor welke uitzendkrachten dit zou passen en welke opleiding eventueel nodig is om ze hier naartoe om te scholen. Uit deze vraag is de inzet van de opleiding ‘Productie pro’ voortgekomen. Deze opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte (e-learning) en een aantal praktijkopdrachten. Als het theoretische gedeelte met goed gevolg wordt afgelegd, is het mogelijk om verder te gaan met praktijkopdrachten om uiteindelijk een erkend mbo-certificaat te behalen.

Als Productie pro-medewerker ben je werkzaam binnen een bedrijf in de procesindustrie (soms ‘maakindustrie’ genoemd). In de fabriek waar de medewerker werkt, worden producten of halffabricaten gemaakt in een aantal bewerkingsstappen. Samen met de operator wordt ervoor gezorgd dat het productieproces goed verloopt. Inmiddels zijn er vijftien aanmeldingen binnen en zes daarvan hebben de opleiding bijna afgerond.

Skillspaspoort
De Luchtvaartcommunity Schiphol werkt samen met House-of-Skills aan skillspaspoorten voor de betrokken uitzendkrachten. Een skillspaspoort kan de overstap naar ander werk makkelijker maken, lees meer

Via Stichting DOORZAAM worden ook Alles-in-één-Trajecten geboden. In zo’n traject onderzoekt de uitzendkracht onder persoonlijke begeleiding van een coach wat de uitdagingen zijn met betrekking tot duurzame inzetbaarheid voor nu en de toekomst.
Lees er meer over in dit interview ‘Kans op werk begint met aandacht waarna elke stap telt’

Scholingsvouchers
Deze uitzendkrachten kunnen ook gebruik maken van een interventiebudget van maximaal 2.500 euro en ‘Van werk naar werk vouchers’ ter waarde van 500 euro. Voor de mensen die door Adecco en Randstad in Productie Pro zijn gestart, helpt DOORZAAM met een scholingsvoucher. Zo wordt een groot gedeelte van de kosten betaald. Ook het Werkgever Servicepunt en het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam werkt samen met de uitzendbureaus om gezamenlijk baanmogelijkheden te vinden voor de medewerkers.

De loopbaangesprekken, opleidingen en inzet van uitzendbureaus bevorderen dat zoveel mogelijk medewerkers zo snel, maar ook duurzaam, mogelijk weer aan het werk gaan.

Bron: Luchtvaartcommunity Schiphol, 11 november 2020

Lees ook
Sectorfondsen werken samen aan plan van-werk-naar-werk
DOORZAAM maakt uitzendkrachten duurzaam inzetbaar

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.