"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Gelijke behandeling vaste en flexibele medewerkers in financiële sector

Vier verzekeraars, een bank en drie vakbonden gaan hun flexwerkers gelijkwaardiger behandelen ten opzichte van vaste werknemers.

Dat melden FNV Finance en het FD dinsdag.

Verzekeraar Achmea nam samen met Vakbond de Unie het initiatief voor een ‘werkcode’. Deze code wordt dinsdagmiddag ondertekend. Ook ING, Nationale Nederlanden, a.s.r., VGZ en FNV Finance en CNV Vakmensen ondertekenen dit.

Werkcode met gelijkwaardige beloningen
In de code staan thema’s die de komende drie jaar een leidraad zijn voor de cao-onderhandelingen, zoals:

– Gelijkwaardige beloningen, waaronder een 13e maand voor uitzendkrachten en zzp’ers wanneer hun ‘vaste collega’s’ dit krijgen. Gelijk loon was al een afspraak, meldt FNV, maar dat geldt nu ook voor hetzelfde aantal uren;
– Verblijfsduur van uitzendkrachten; wie wil kan na deze periode in vaste dienst komen, als het werk er nog is;
– Toegang tot arbeidsongeschiktheids- en pensioenvoorzieningen;
– Persoonlijke ontwikkeling van flexkrachten;
– Beperking van concurrentiebedingen.

De deelnemende werkgevers hebben het plan eerst verkend tijdens een congres over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Er bleken al regelingen te bestaan om de kloof tussen vaste- en flexmedewerkers kleiner te maken. De cao van a.s.r. vormt nu al de basis voor overeenkomsten met alle werkenden. ING biedt uitzendkrachten al diverse opleidingen aan.

Het Verbond van Verzekeraars heeft afgelopen maandag uitgesproken dat zij de code ook willen gaan opnemen in de cao Verzekeringsbedrijven.

Horeca, detailhandel
De vakbonden willen zo’n werkcode ook graag invoeren in andere sectoren zoals de horeca en de detailhandel.

Bron: FNV Finance en FD, 10 december 2019

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.